Sosyal medyanın siyasal toplumsallaşmaya etkileri: Üniversite öğrencileri örneği
The impacts of social media on political socialization: The case of undergraduate students
- Tez No: 368373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KONUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, sosyal medya, siyasal toplumsallaşma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Enformasyon teknolojisinin ulaştığı nokta, gündelik yaşamın her aşamasında var olan mobil cihazlardan anlaşılabilmektedir. Kitle iletişimi ve medya, dönüşüm sürecindedir. Bu dönüşüm sürecinde medya internet üzerinden işlemeye başlamış ve sosyal olma özelliğini kazanmıştır. Kullanım yaygınlığı günden güne artan sosyal medya, gündelik yaşamın önemli bir parçası olma yolundadır. Bu noktada toplumsal ilişkileri, süreçleri etkileme ve dönüştürme potansiyeli ile son zamanlarda üzerinde en çok çalışılan konular haline gelmeye başlamıştır. Sosyoloji toplumsal ilişkiler, etkileşimler ve işleyen süreçlerle ilgilenir. Bu süreçler özü itibari ile sürekli devam etse de, gerçekleştirilme biçimleri değişebilmektedir. Bu anlamda toplum içindeki bireylerin toplumsallaşmaları ve siyasal olarak uyarlanma süreçleri sürekli devam eden bir durumdur. Her dönemde bu süreci belirlemede etkili faktörler vardır. Bu çalışmanın konusu sosyal medyanın siyasal toplumsallaşmaya etkileridir. Uygulamalı bir araştırma olan bu çalışma için ilk iki bölümde teorik çerçeve oluşturulmuştur. İlk bölümde sosyal medya ve toplum, ikinci bölümde ise siyasal toplumsallaşma konuları işlenmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi anlatılmış ve son bölümde araştırmada elde edilen bulgular ve yorumlara yer verilmiştir. Çalışmanın uygulamalı bölümü nicel bir araştırma şeklinde tasarlanmıştır. Temel veri toplama tekniği ankettir. Araştırma, sosyal medya ortamlarını en yoğun kullandığı varsayılan kesim olan üniversite öğrencileri üzerinden yürütülmüştür. Örneklemi oluşturan 1195 üniversite öğrencisinin bulguları ve yorumları üzerinden elde edilen sonuçlarla araştırma bitirilmiştir. Araştırma sonucunda, ana hipotez doğrulanmıştır. Henüz yeni bir olgu olan sosyal medyanın siyasal toplumsallaşmaya etkileri, ilerleyen zamanlarda daha geniş uygulama alanı ile üzerinde çalışılması gerekli bir konudur.
Özet (Çeviri)
The level to which information technology has reached, can be understood by the use of mobile devices in every part of daily life. Mass communication and the media, are in process of transformation. In this transformation process the media began functioning on the internet and thus earned the distinction of being social. As the prevalence of the use of social media increases from day to day it is becoming an important part of daily life. At this point, with its potential to influence and transform social relationships and processes, it has started to become one of the most studied topics in recent times. Sociology is concerned with social relations, interactions and functioning processes. Even though, the essence of these processes are continuous the way in which they are realized can vary. In this context, the socialization of individuals and their ways of political adaptation in society is an ongoing process. In every period there are influential factors that determine this process. The subject of this study is the effects of social media on political socialization. As applied research, the first two sections of this study have been design as a theoretical framework. In the first section, social media and society and in the second section political socialization issues are discussed. In the third section, the method of research is described and the research itself and the review of findings is presented in the final section. A quantitative research has been designed for the applied section of the study. The fundamental data collection technique is the survey. The research has been carried out on college students as the most intensive users of social media. Reviewed findings from a sample group of 1195 undergraduate students along with the results of the research have been completed. In the results of the research, the main hypothesis was confirmed. The effects of political socialization from what is the still new phenomenon of social media are a necessary subject to be worked on with a wider range of applications in the future. Keywords : New media, social media, political socialization.