Bölgesel yenilik sistemleri: Bir literatür taraması
Regional innovation systems: A literatüre review
- Tez No: 368466
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ATAY ÖZKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Yenilik Sistemleri, Yenilik, Bölge, Sistem, Regional Innovation Systems, Innovation, Region, System
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
ÖZET Bölgesel yenilik sistemleri literatürü özellikle son yirmi yıldır büyük bir ilerleme göstermiştir. Hem akademik çevrede hemde bölgesel politika alanında çok fazla ilgi görmeye başlayan bu özel kavram; belirli bir bölgedeki firmaların, firmalarla ve diğer yeniliği destekleyen kurumlarla karşılıklı etkileşim içinde olduğu, öğrenen bir sistemi ifade etmektedir. Bu tezde; bölgesel yenilik sistemleri ile ilgili başlıca kuramsal ve deneysel çalışmalar incelenmiştir. Bu noktada, özellikle verimli bölgesel yenilik ve kalkınma politikalarının oluşturulmasında bölgesel yenilik sistemlerinin performanslarını etkileyen faktörler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Regional innovation systems literature has shown significant progression, especially in the last twenty years. This particular concept of regional innovation systems, which has started to attract more interest in both academia and regional policy field, refers to a learning system that are firms in a specific region interact with other firms and innovation-supporting institutions. In this thesis; regional innovation systems and related major theoritical studies have been analyzed along with experimental studies. While doing this, factors affecting the performance of regional innovation systems in the creation of efficient regional innovation and development policies are adressed.