Regional innovation systems: Literature review and the picture for Turkey
Bölgesel inovasyon sistemleri: Literatür taraması ve Türkiye için açılımlar
- Tez No: 105088
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN DURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, Science and Technology, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Ulusal İnovasyon Sistemleri, Bölgesel İnovasyon Sistemleri, Avrupa Birliği, Türkiye, Innovation, National Innovation Systems, Regional Innovation Systems, European Union, Turkey
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz BÖLGESEL İNOVASYON SİSTEMLERİ: LİTERATÜR TARAMASI VE TÜRKİYE İÇİN AÇILIMLAR Yılmaz, Ayşegül Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Durgut Aralık 2001, 111 sayfa Bu çalışma, oldukça yeni sayılabilecek“Bölgesel İnovasyon Sistemleri”(BİS) kavramını inceliyor. Bir ülkenin inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi için gerekli niteliklerin ve bunların arasındaki ilişkilerin anlaşılmasını sağlayan“Ulusal İnovasyon Sistemleri”(UİS) kavramının tanıtıldığı ve BİS kavramının açıklandığı bu çalışma,“bölge”düzeyinin, teknolojik ve ekonomik gelişimi sağlayan belirli politikaların daha etkin uygulanması için daha uygun bir düzey olduğunu, bu nedenle de BİS'nin UİS'nin etkinliğini önemli ölçüde artırdığını vurguluyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, özellikle de teknolojik ve ekonomik gelişmişlik bakımından daha geri durumdaki bölgelerin kalkınmasında yararlanılan BİS kavramı, bu ülkelerinin entegrasyonunu da hızlandırması nedeniyle AB tarafından son yıllarda üzerinde önemle durulan bir kavram haline gelmiştir.Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede, bölgesel inovasyon farklılıkları ülkenin kalkınmasında önemli bir sorun teşkil etmektedir. Ekonomik gelişme ve teknolojik yeteneklerdeki bölgesel farklılıklar, UÎS çalışmalarını tamamlayıcı özellikteki“bölgesel sistemler”yaklaşımı çerçevesinde etkin bir biçimde incelenebilir. Bu amaca yönelik olarak, Türkiye'nin farklı bölgelerine ilişkin inovasyon verileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REGIONAL INNOVATION SYSTEMS: LITERATURE REVIEW AND THE PICTURE FOR TURKEY Yılmaz, Ayşegül M.S., Programme of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Metin Durgut December 2001, 111 pages This study explores the relatively new concept of“Regional Innovation Systems”(RIS). Introducing the“National Innovation Systems”(NIS) concept, which provides a basic understanding of all the elements and their relations necessary to enhance the innovative capacity on a national base and discussing the main characteristics of RIS, the study highlights that the regional level might be a more suitable level for the implementation of policies related with technological and economic development and that RIS enhance the effectiveness of NIS. Acting as a useful device for removing the development gap of so-called“less-favoured regions”(LFRs) in European Union (EU) countries, the RIS concept and strategies for its implementation are greatly acknowledged by the EU,where effective tools are needed in order to speed up the EU integration process. For a developing country like Turkey, regional differences in innovative behaviour may pose a challenging problem. Disparities in regional economic development and technological capabilities can be investigated effectively within the framework of the regional systems approach, which also complements NIS studies. Some innovation data for different Turkish regions are presented towards that goal.