Qualitative evaluations about the disinfection capabilities of a water distribution network: A model study
Bir içme suyu dağıtım şebekesinin dezenfekte etme yeteneği hakkında niteliksel değerlendirmeler: Bir model çalışması
  1. Tez No: 368738
  2. Yazar: COŞKUN NADİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Şebekeleri, Su Kalite Modeli, Dezenfektan, Klor, Alt Bölge, Water Distribution Networks, Water Quality Modeling, Disinfectant, Chlorine, District Metered Area
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Klor, içme suyu dağıtım şebekelerinde zararlı organizmaların etkisiz hale getirilmesinde yoğunlukla kullanılan önemli dezenfektanlar arasındadır. Bu model çalışması, Ankara ilinde yer alan N8.3 isimli içme suyu dağıtım şebekesinin çeşitli işletme şartları altında dezenfekte etme yeteneğini değerlendirmektedir. N8.3 içme suyu şebekesi yaklaşık olarak 40,000 kişiye su sağlamaktadır. Şebekeye pompa istasyonu vasıtasıyla içme suyu temin edilmekte ve pompa programı minimum klor konsantrasyonlarının oluşumuyla bağlantılı olması açısından önemlidir. Nispeten küçük kapasiteli olan pompanın sürekli, herhangi bir öngörü yapılmadan, çalışması üzerine kurulu olan pompa programı bu açıdan daha az seviyede kritik durumda olmakla beraber, ikisi“küçük”ve birisi“büyük”kapasiteye sahip pompaları kullanan ve minimum enerji giderini hedefleyen optimum pompa programı en düşük klor konsantrasyonlarının oluşmasına yol açmaktadır. Klor konsantrasyonlarını etkileyen en özgün parametre suyun kaynaktan düğüm noktalarına“erişme süresi”olarak belirlenmiştir. Şebeke (i) bir bütün olarak ve (ii) alt bölgeler bazında olmak üzere iki farklı biçimde incelenmiştir. N8.3 şebekesinde pürüzlülük katsayısı olarak kabul edilebilir bir değer olan (CHW=130), boru çeperlerinde reaksiyon katsayısı olarak (kw=-0.08 m/day) ve klor bozunma katsayısı olarak (kb=-0.10 mg/l(1-n)/day) değerleri kullanılmış olup minimum kabul edilebilir klor konsantrasyonu sınır değeri olarak da 0.10 mg/l değerine riayet edilmiştir. Buna ek olarak, modelde kullanılan bu parametrelerin kalibre edilmesi 20 yıldır işletmede olan bu şebekede kritik düğüm noktalarında elde edilen sonuçların ağırlaşmasına sebep olabilir. Ayrıca mevsimsel değişimler de N8.3 şebekesinin dezenfekte etme yeteneği hakkında bütün bir resmin oluşturulması açısından değerlendirilmelidir. Kalıcı ve sürekli olarak gözlenen minimum klor konsantrasyonlarının önlenmesine dair nihai çözüm olarak; (i) ölü noktaların sistemden kaldırılması için boru döngülerinin oluşturulması , (ii) P23 pompa istasyonunda sisteme ilave klor takviyesi yapılması ve (iii) problemli alt bölgelerin ortadan kaldırılması teklif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Chlorine”is one of the major disinfectants extensively used in distribution systems that neutralizes the disease-causing organisms. This model study evaluates the disinfection capabilities of a specific water distribution network N8.3 of Ankara water distribution system under various operating conditions. N8.3 supplies water, roughly to 40,000 people. The network is served by a pump station and pumping schedule is critical concerning the occurrence of minimum chlorine concentrations. Continuous“blind”pumping by a relatively small pump is found to be less critical while optimum pump scheduling making use of two“small”and one“large”pumps targeting minimum energy costs causes the lowest concentrations of chlorine. It is found that the genuine parameter which influences chlorine concentrations is“travel time”of flow from the source to the junction nodes. The network is studied in two different modes: (i) as a whole and (ii) in the form of District Metered Area's. N8.3 is almost satisfactory based on an employed roughness parameter (CHW=130), wall reaction (kw=-0.08 m/day) and bulk coefficient of chlorine (kb=-0.10 mg/l(1-n)/day) while respecting minimum allowable chlorine concentration of 0.10 mg/l. Moreover, calibrated values of these model parameters may aggravate the results especially for critical junctions of this 20 year old network. Furthermore, seasonal variations should be evaluated for having a complete picture regarding the capabilities of N8.3 network. Ultimate solutions for avoiding perennially minimum chlorine concentrations are offered as (i) forming loops regarding dead ends, (ii) additional booster injection at the pumping station P23, (iii) cancelling problematic DMA's.