Bütçe açıkları ile enflasyon arasındaki ilişki ve Türkiye üzerine bir inceleme
The relationship between budget deficits and inflation and a research on Turkey
- Tez No: 369007
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SERKAN ERKAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Budget deficit, inflation, financing of budget deficits, economy schools, Granger causality test
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, yüksek lisans tezi olarak“Bütçe Açıkları ile Enflasyon Arasındaki İlişki: Türkiye Üzerine Bir İnceleme”başlığı altında Tuba AKPINAR tarafından, Dr. Serkan ERKAM danışmanlığında hazırlanmıştır. Bütçe açıkları ile enflasyon arasındaki ilişki makroekonomi yazınında yaygın olarak tartışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisine ait 1987:1-2004:4 yılları arasındaki çeyrek dönemlik veriler kullanarak söz konusu bu makroekonomik değişkenler arasındaki nedensellik yapısını açıklamaktır. Bu amaçla, öncelikle eski ve yeni dönem teoriler dahilinde teorik bir çerçeve oluşturulmaktadır. Bunu takiben ilgili ampirik çalışmalar incelenmekte ve kullanılan veri setleri ve ampirik yöntemlere göre tasnif edilmektedir. Son olarak nedensellik analizi gerçekleştirilmekte ve yukarıda anılan yıllar arasında Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ışığında bütçe açığı ve enflasyon değişkenleri arasındaki yorumlanmaktadır. Anahtar Kelimeler Bütçe açığı, enflasyon, bütçe açıklarının finansmanı, iktisat okulları, Granger nedensellik testi.
Özet (Çeviri)
The thesis;“The Relationship Between Budget Deficits and Inflation: A Research on Turkey”was prepared by Tuba AKPINAR as Post-Graduate Thesis which was supervised by Dr. Serkan ERKAM. The relationship between the budget deficit and inflation has been widely discussed in macroeconomics literature. The object of this study is to examine the causality structure between these macroeconomic variables by using quarterly Turkish data for the period of 1987:1 to 2004:4. On this basis, first of all the theoretical framework is surveyed in the context of old and new theories. Following that, relevant empirical studies are examined and classified on the basis of used data set and empirical method. Finally, a causality analysis is performed and interpreted between budget deficit and inflation variables for Turkey in the light of macroeconomic developments for the given period.