Aile yaşantısının işgören performansına etkileri ve dengeleyici tedbirler
The effects of family life on performance of personel and balancing measures
  1. Tez No: 369015
  2. Yazar: SABRİ KARAGÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Family life, Family work conflict, Fatigue, Workhaolism, Conflict, Organizational identification, Emotional labor, Role conflict, Jop satisfaction, Productivity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
''Aile Yaşantısının İşgören Performansına Etkileri ve Dengeleyici Tedbirler''isimli çalışmanın amacı, öncelikle toplumun temel taşı olan ailenin önemini ortaya koymaktır. Çalışmaya ilişkin araştırma kaynak tarama yöntemi ile yapılmış, alan araştırmasına başvurulmamıştır. İlgili alanlarda yazılmış yerli ve yabancı kitap ve makaleler ve internet kaynakları incelenmiş, ilgili resmi kurumların verilerinden yaralanılmıştır Toplumu oluşturan bireyler öncelikle ailenin verdiği eğitimle yetişirler. Aile yaşantısı doğal olarak ailedeki bireyleri etkilediği gibi şirketleri kurum ve kuruluşları, sonuç olarak bütün toplumu etkilemektedir. Çalışma ile bu etkinin aile bazlı unsurları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaca yönelik olarak öncelikle birinci bölümde aile kavramı, ailenin tanımı, aile yaşamındaki iletişim, ailede çocuk, ailede kadın ve roller, aile yaşamının temel kavramları üzerinde durulmuştur. Kadınların iş yaşamına girmeleri ve ailede güç dağılımının zamanla değişimi konuları incelenmiştir. İkinci bölümde, iş yaşam dengesi kavramı ve unsurları üzerinde durulmuş, çatışma, stres, duygusal emek, tükenmişlik işkoliklik, sosyal destek, örgütsel özdeşleşme kavramları ve aile yaşamının bu kavramlarla olan ilişkisi incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca iş aile yaşamında meydana gelen gelişmeler ve etkileri, ailelerde karar almanın önemi ve etkileri, kadın yoksulluğu ve bu yoksulluğun toplumu nasıl etkilediği konuları da incelenmiştir. Değişen dünyada sıklıkla duyulan ve kullanılan kavramlardan küreselleşme, yeni teknolojiler ve bu teknik gelişmelerin gerek uluslararası alanda gerekse Türkiyede çalışma yaşamında meydana getirdiği etkiler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son kısmında, aile ekonomisi kavramı, aile yaşantısının işgören performansı üzerinde ne derecede etkili olduğu ve bu durumu dengeleyici tedbirlerin neler olabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelime: Aile yaşamı, Aile iş çatışması, Tükenmişlik, İşkoliklik, Çatışma, Örgütsel özdeşleşme, Duygusal emek, Rol çatışması, İş doyumu, Verimlilik
Özet (Çeviri)
The objective of the study,''The effects of family life on performance of personel and balancing precautions'', is primarily to put forth the importance of family which is the base of society. The research on the study has been made via literature reviews, and has not applied to fieldwork. The national and international books and articles written about related fields and internet sources have been examined, and the documents of state institutions have been used. The individuals comprising of society do first grow by family education. Family life naturally affects the individuals in the family, and companies, institutions and communities, eventually whole society, as well. The family based elements of this effects has been tried to clarity with the study. Regarding this objective, in the first part, family concept, definition of family, communication in the family, children in the family, women and roles in the family and basic concepts of family life have been stressed. The topics of women employment and the change of the power roles in the family have been investigated. İn the second part, concept and elements of work life balance have been elaborated; concepts of conflict, stres, sentimental labour, exhaustion, workaholicism, social support, organizational identicalness and the relations of family life with these concepts have been inspected. In this part, moreover, developments and effects of works and family life, the importance and effects in family, women poverty, and how this poverty affects on society have been examined as well. Globalizm which is one of the frequently heard and used concepts in the changing world, new technology and the effects of these technical developments both in the international area and working life of Turkey have been emphasized. In the last part of the study, the concept of family economy, how family life has an effect on personel performance and what can be the balancing precautions have been tried to come out.