Girişimci üniversite kavramı ve Türkiye'deki üniversitelerin girişimcilik eğilimi üzerine bir araştırma
Entrepreneurial universities and a research on entrepreneurial orientation of Turkish universities
  1. Tez No: 369016
  2. Yazar: SEHER DERYA KULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci Üniversite, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Üniversite-Sanayi İşbirliği, Üniversitelerin Girişimcilik Eğilimi, Entrepreneurial University, Confirmatory Factor Analysis, University-Industry Cooperation, Entrepreneurial Orientation for Universities
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye üniversitelerinin girişimcilik eğilimi ve öğretim elemanlarının girişimci üniversite ile ilgili görüşleri araştırılmıştır. Araştırmadaki hedef, üniversitelerin girişimcilik faaliyetlerine ilişkin değerlendirme çalışmalarının zeminini oluşturmaktır. Araştırmada girişimcilik eğilimi, dört boyuttan oluşan ve öğretim elemanlarının görev yapmakta oldukları üniversiteleri ile ilgili algılarını ölçen 22 soruluk bir ölçekle gerçekleştirilmiştir. Analizler toplamda 29 devlet ve 14 vakıf üniversitesindeki öğretim elemanlarından sağlanan 907 anket ile gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, yine aynı öğretim elemanlarının cevapladığı açık ve yarı açık uçlu sorular ile girişimci üniversiteye dair düşünceleri değerlendirilmiştir. Analizler sonucu Türkiye üniversitelerinin araştırma mobilitesi, kalıplaşmama, sanayi işbirliği, üniversite politikalarının algılanması olmak üzere dört boyuttaki girişimcilik eğilimleri öğretim elemanlarının demografik özelliklerine göre farklılıkları incelenmiştir. Analizlerde doğrulayıcı faktör ve parametrik testler kullanılmıştır. Girişimci üniversite ile ilgili görüşlere ait sorular ise içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, birçok paydaşı içerisinde bulunduran üniversite girişimciliğinin tek boyutta ele alınmasının mümkün olmadığı düşüncesine ulaşılmıştır. Bununla birlikte mevcut girişimcilik faaliyetlerine katılan, araştırma projeleri gerçekleştiren ve öğrencilerin staj imkânlarının olduğu bölümlerdeki öğretim elemanlarının algıları üniversitelerinin (araştırma mobilitesi, sanayi işbirliği, üniversite politikalarının algılanması olarak üç boyuttaki) girişimcilik eğiliminin yüksek olduğu şeklindedir. Bunun yanı sıra, idari görevlerde bulunan öğretim elemanları da çalışmakta oldukları üniversitelerinin girişimcilik eğiliminin yüksek olduğunu düşünmektedirler. Öğretim elemanları ayrıca büyük oranda girişimci üniversite fikrine katılmakta fakat Türkiye üniversitelerinin girişimci üniversite olmasının önünde birçok engelin bulunduğunu düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, the entrepreneurial university orientation of Turkey universities and the university academic members' opinions of the entrepreneurial university were investigated. The target of research is to create the ground for evaluation studies related to entrepreneurial activities of universities. In the study of entrepreneurial university orientation, which consists of four dimensions measured on a scale with 22 questions. Beside this, university academic members' perceptions were carried out with open ended questions. Analysis was careied out with 907 academic members' questionnaires from 29 state and 14 private universities. The thoughts of entrepreneurial university is evaluated with answers of open and semi-open-ended questions provided same academic members'. Entepreneurial orientation in four dimensions -research mobility, unconventionality, industrial cooperation, perception of university policy- differ by demographic characteristics of the academic members. have been examined. Confirmatory factor analysis and parametric tests were used. The question of opinion about the entrepreneurial university was evaluated by content analysis. As a result, many stakeholders within the possession of the university's entrepreneurship is not able to be addressed in a single dimension of thought has been reached. However, perception of academic members which participating in entrepreneurial activities and research projects our their students have internship opportunities think their universities' entepreneurial orientation (research mobility, industrial cooperation, university policies as the perception in three dimensions) high is. In addition to this, the academic members are located in the administrative think their universities' entepreneurial orientation is high. Academicians are also largely agree with the idea of the entrepreneurial university, but they believe there are many challanges for Turkish universities to being entepreneurial.