Bir dinamik bulanık çok nitelikli karar verme ve grup metodu ile üçüncü parti lojistik tedarikçi seçimi
A dynamic fuzzy decision and most qualified third party logistics group supplier selection method
  1. Tez No: 369014
  2. Yazar: FIRAT SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü Parti Lojistik, Çok Nitelikli Karar Verme, Bulanık TOPSIS, Third Party Logistics, Multiple Criteria Decision Making, Fuzzy TOPSIS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bir firmanın üretim ve pazarlama alanında lojistik destek olmadan başarıya ulaşması zordur. Firma temel yeteneklerine yönelik ürün üretmeye odaklanırken ürünün müşteriye ulaştırılması, depolama, ambalajlama, gibi faaliyetlerin üçüncü taraf olan başka bir firmaya verilmesi yani üçüncü parti lojistik (ÜPL) fonksiyonun dan faydalanması gerekir. Bu noktada ÜPL tedarikçi seçimi, önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu maksatla bir dinamik grup çok nitelikli karar verme metodu ile ÜPL seçimi çalışılacaktır. Şimdiye kadar yapılan tedarikçi seçimi çalışmalarında genelde alternatif tedarikçilerin seçiminde anlık değerlendirmeler yapılmaktadır. Oysaki tedarikçilerin daha güvenilir ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için alternatif tedarikçilerin belirli bir periyot da geçmişe yönelik de değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebep ile ÜPL sağlayıcı seçimi için bir dinamik grup çok nitelikli karar verme metodu geliştirilecek ve örnek olay üzerinde metodun uygulaması yapılacaktır. Ancak; grup karar vermede insan faktörü ve kriterlerin subjektiflik içermesi sebebiyle geliştirilecek model belirsizlik altında bulanık kümelerle ifade edilecektir.
Özet (Çeviri)
A firm can not succeed without having a proper logistics support in production and marketing area. A firm must benefit from third party logistics service (ÜPL) in some areas such as shipping of the produt to the customer, storage, packing whereas the company focus on core comptence activities. Selecting ÜPL supplier is an important problem at this juncture. A dynamic multiple criteria decision making (MCDM) is studied with ÜPL for that purpose. So far studies of selecting the provider studies, it is observed that instant deciding at the current time and alternative providers are evaluated .However, to evaluate the providers more trustworthy and safe, alternative providers need to be evaluated in retrospect for a certain period. For this reason, to select the provider a MCDM is developed and applied in a sample case. However, due to human factor and subjectivity of the criterias, develeped model is explained with fuzzy clusters under uncertainty.