İşletmelerin yönetim kurulu kompozisyonuna etki eden faktörlerin belirlenmesi: Türkiye BİST 100 üzerinde bir araştırma
Composition of the board of directors of enterprises of factors affecting the determination: A research on Turkey İSE 100
- Tez No: 369023
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİRE KARABEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Kompozisyonu, Corporate Govermence, the Board of Directors, the Board of Directors Composition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada kurumsal yönetimin önemli konularından biri olan yönetim kurulu kompozisyonu açıklanmaya çalışılmıştır. Yönetim kurulu kompozisyonunu ortaya koymak adına; işletmelerin büyüklükleri, faaliyet süreleri, faaliyet gösterdikleri sektörler, çalışan sayısı, çalışanların eğitim alanları, kariyerleri, eğitim seviyeleri ve yaşlarına ilişkin bilgiler nitel bir yöntem olan içerik analizi ile incelenmiştir. Çalışmada BİST 100 endeksinde yer alan işletmelerin faaliyet raporları kullanılmıştır. Yönetim kurulu kompozisyonu ve diğer değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla frekans analizi ile verilerin dağılımı elde edilmiş ve aralarındaki ilişkiyi görmek için çapraz tablo ve korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Bu çalışmadan yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular ile BİST 100'de yer alan işletmelerin yönetim kurullarının mevcut yapısı ve bu yapıyı oluşturan faktörler arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the important work of corporate governance structure of board of directors have tried to explain the composition. In this context, the research work carried out in the ISE-100, using content analysis of annual reports of enterprises data were collected on board. In addition, the size of enterprises, activity duration, the sectors of activity, number of employees, employee training areas, careers, education level and age information was obtained from annuel reports. The board composition and other variables in order to determine the relationship between the tables and the data obtained cross-correlation analysis was performed to. As a result of the analysis made of the member of management committee of the overall business profile has been demostrated.