Konaklama işletmelerinde herşey dahil sisteminin müşteri karlılık analizi açısından değerlendirilmesi: Bir araştırma
Evaluation of customer profitability analysis of all- inclusive system in accommodation businesses: A research
- Tez No: 369024
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Herşey Dahil Sistemi, Konaklama İşletmeleri, Müşteri Karlılık Analizi, All-Inclusive System, Accommodation Businesses, Customer Profitability Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüz koşullarında hemen hemen her alanda yaşandığı gibi muhasebe sistemlerinde de değişimler yaşanmaktadır. Eskiden olduğu gibi maliyetler belirlenirken sadece ürün maliyetlerine bakılmamakta aynı zamanda müşteri maliyetlerine de bakılmaktadır. Özellikle hizmet işletmelerinde daha da önemli hale gelen müşteri maliyetleri, işletme karlılığını tespit ederken sadece ürün karlılığına değil, aynı zamanda müşteri karlılığına da bakma zorunluluğunu da beraberinde getirmiştir. Hizmet işletmelerinden biri olan konaklama işletmelerinde de müşteri maliyetleri önem kazanmakta ve işletmeler farklı hizmet konseptleri uygulamakta ve maliyetler de farklı olmaktadır. Bunlardan biri de müşterinin tüm hizmetler için tek bir fiyat ödemesini öngören Herşey Dahil Sistemi (HDS)'dir. Bu tezin amacı, HDS'yi uygulayan konaklama işletmelerinde müşterilerin karlılığını tespit etmek amacıyla beş yıldızlı bir otel işletmesinde Müşteri Karlılık Analizi (MKA) araştırması ve uygulaması yapmaktır. Bu amaçla ilk olarak literatür taraması yapılmış, daha sonra bir otel işletmesinde araştırma yapılmış ve aynı otel işletmesinin verileri MKA açısından analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda otel işletmesinin müşteri gruplarının tamamının karlı olmadığı, turizm sezonunun bazı aylarında karlı oldukları bazı aylarında ise karlı olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been changes in accounting systems as well as the changes other systems experienced in current changing conditions. Not only product costs are evaluated as done in the past, but also customer costs are calculated while determining the costs. Customer costs which became more important in service businesses made it compulsory to calculate both profitability of product and profitability of customers while counting the profit of the business. Costs of customer have been more crucial in accommodation services, which is one of the business services and businesses use different service concepts and costs have started to differ from each other. One of these services is the All Inclusive System in which customers pay a certain price for all services. The aim of this dissertation is to do Customer Profitability Analysis(CPA) at a five- star hotel business that carry out AIS to determine the profit of customers. To realize this aim, firstly, literature of review was done. Afterwards, a research was put into practise in a hotel business. Finally, the data of the hotel business were analyzed in terms of Customer Profitability Analysis (CPA). The results of the study showed that all groups of customers of the hotel business did not have profits. In other words, they had profits in some certain seasons, while they did not gain any profits in some seasons.