Perakende sektöründe çalışan kadınların sosyo-psikolojik analizi: Isparta ili örneği
Socio-psychological analysis of working womens in retail sector: Example of Isparta
  1. Tez No: 369026
  2. Yazar: TOLGA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Perakende Sektörü, Kadın Çalışan, Sosyo-Psikoloji, Çalışma Psikolojisi, Kadın Çalışan Sorunları, Retail, Retail Sector, Female Employees, Socio-Psychology, Industrial Psychology, Women's Employee Problems
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kadının toplum içerisindeki rolü ve konumu oldukça önemlidir. Bir canlının dünyaya gelmesinde ki süreçte onu karnında taşıyan, büyüten, besleyen kadındır. Eğitimli, sağlıklı, kültürlü bir toplumun oluşmasındaki en önemli aktör kadındır. Kadın sadece“anne”rolüyle değil çalışma hayatında da önemli bir yere sahiptir. Küreselleşmeyle birlikte kadının çalışma hayatına katılımı daha etkin olmaya başlamıştır ve beraberinde kadın çalışan konusu üzerine daha fazla yoğunlaşılmıştır. Kadın çalışanın önemli olduğu bir çalışma hayatında bu çalışma Isparta ilinde perakende sektöründe çalışan kadınların sosyo-psikolojik durumlarını analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma toplam dört bölümden oluşmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde“Perakendecilik ve Perakende Kuruluşları”ele alınırken ayrıca bu bölümde Dünya'da ve Türkiye'deki Perakende Sektörü üzerinde çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise kadının çalışma yaşamına girişi, kadınların çalışma hayatındaki karşılaştıkları sorunlar ve genel olarak“Kadın Çalışan”gibi konulara değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümde çalışma hayatını etkileyen sosyo-psikolojik faktörler ve çalışma kavramı üzerine çalışılmıştır. Tezin son bölümü olan uygulama bölümünde ise Isparta Ticaret Odasına kayıtlı Perakende Sektöründe Isparta ilinde faaliyet gösteren ekonomik kuruluşlarında çalışan kadınlar üzerinde yapılan saha çalışması aracılığıyla sorular yöneltilmiş ve alınan cevaplar aracılığıyla kadınların sosyo-psikolojik analizlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Society women's role and position are very important. Women's have the main role of giving birth to a child as well as growing. The most important keyfactor is women for developing, healthy and cultured society. Women is not only role of mother but also life of working with globalization, women's participation of working is became more effective because of this reason academic studies The aim of the study is working life of female employees in Isparta socio-psychological situation of women working in the retail sector has been prepared to analyze. This thesis includes 4 chapters. First chapter includes retail sectors and retail foundation and situation of retail sector of Turkey and also world. Second chapter includes entrance of women's work life,probiol of women's at worklife and about women workers. And third chapter includes factors of working life and about concept of labour. The last part of this thesis includes a social psychology research results about women who works retail sector foundations which is registered Isparta Chamber of Industry and Commerce. This chapter is part of application. Analysis and reviews was applied through surveys.