Isparta'da engelli istihdamı ve sorunları
Handicapped employment and its problems in Isparta
- Tez No: 369041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT AKCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Özürlü, Engelli, İstihdam, Kamu sektörü, Özel Sektör, Handicapped, Disabled, Recruitment, Public Sector, Private Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, Isparta'daki ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında kamu ve özel alanlarda çalışan özürlü bireylerin çalışma hayatları ve çalışma hayatını belirleyen etkenlerin sosyolojik olarak incelenmesi konu edinilmiştir. Bu amaçla özürlü bireyleri istihdam eden kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalışan özürlü bireylerle görüşmeler yapılmış, Isparta'da ve Türkiye'de özürlülerin sorunları hakkındaki görüşleri hakkında bilgi edinilmiştir. Çalışmada uygulanan saha çalışması sonucunda istihdam edilmiş özürlü bireylerin daha çok engel oranı düşük olanları ve engel türü olarak da görme ve işitme özürlü bireylerin tercih edildiği görülmüştür. Çalışan grup içerisinde ortopedik özürlü bireylerin de azımsanmayacak derecede olduğu görülmüştür; ancak bu grubun özür dercesine baktığımızda düşük ve ulaşımı kolay olanların tercih edildiği görülmüştür. Yine istihdam edilmiş bireylerin içerisinde zihinsel ve ruhsal özrü olan bireylerin sayısının az olduğu dikkat çekmektedir. İstihdam edilmiş özürlü bireylerin çoğunlukla erkek olduğu, kadınların daha az tercih edildiği görülürken,tüm örneklem grubunun çalışma yöntemi olarak da taşeronlaşmanın getirdiği şirket elemanı kadrosuyla ve de daha çok asgari ücretle istihdam edildikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the sociological analysis of the professional lives as well as the factors determining the professional lives of handicapped individuals working in the relevant public and private institutions in Isparta. To this end, interviews are conducted with handicapped individuals recruited in public and private sector institutions and information on their views regarding the difficulties encountered by the handicapped in Isparta and Turkey is gathered. The field study conducted within the framework of this study has revealed that the recruited handicapped individuals are more often those with moderate disabilities and in terms of disability type those with visual and hearing impairment. It is also observed that there is a significant number of individuals with orthopedic impairment within the working group; however when their level of impairment is taken into account it is seen that in general individuals with moderate impairment are preferred. Moreover, it is noteworthy that the number of individuals with mental and psychological impairment within recruited individuals is low. The study has also shown that the employed handicapped individuals are predominantly male while women are less preferred, and that the whole sample group is recruited as sub-contracted company staff which mostly receive minimum wage.