Öğrenen organizasyonlarda hasta güvenliği kültürünün değerlendirilmesi
Evaluation of patient safety culture in the learning organization
- Tez No: 369056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen organizasyonlar, örgütsel öğrenme, hasta güvenliği, hasta güvenliği kültürü
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde örgütlerin hayatta kalmaları, içinde bulundukları rekabet şartlarına uyum sağlamaları ve çevre koşullarını iyi anlamaları ile mümkündür. Örgütlerin uyum sağlamak zorunda oldukları çevre koşullarını çok iyi anlamaları, bununla birlikte bu koşullara uyum sağlayabilmek için çeşitli teknikler geliştirmeleri ve değer yaratmaları gerekir ki bu da, öğrenme ile gerçekleşir. Öğrenen Organizasyonlar, çalışanlarına bünyesinde sürekli olarak öğrenme ve gelişme imkânı veren ortamlardır. Öğrenen organizasyon uygulamaları yaratıcılığı geliştirmekte, kişisel esnekliği artırmakta ve yeni iş süreçleri oluşturmaktadır. Sağlık bakım hizmetlerinin gelişmesiyle beraber hasta ve hasta yakınları bu konuyla ilgili kendi haklarını öğrenmişlerdir. Birçok insan önlenebilir tıbbi hatalar sebebiyle zarar görmektedir. Karmaşık bir yapıya sahip sağlık bakım hizmetlerinde hasta güvenliğinin sağlanması, tıbbi hataların azaltılması için en önemli adım çalışanlarda etkin bir güvenlik kültürü oluşturulmasıdır. Bütün sağlık çalışanları ve hastalar hasta güvenliği konusunda sorumluluk almalı, hasta güvenliği kültürünü geliştirmek, organizasyonların öncelikli konusu olmalıdır.
Özet (Çeviri)
In a recent years, the survival of organizations are possible which they adapt to competition and beter understand the environmental conditions. In strict competition environment; where unstrong organizations cannot stand; to step forward and adapting to change is possible with creating differences. Organizations need to understand the environment conditions very well which they need to be adapted. However, they need to develop new tecniques and creat value to be able to adapted to these conditions and this occurs by learning. These learning organizations are the environment that give learning and improvement opportunity to their employers permanently. Learning organisation practice is improve creativeness. It is formed new working process and increase personel flexibility. With the improvements in health care services patients and their relatives have learned about their rights. Many people suffer from preventable medical errors. Because of the complicated structure of the health care services the most important step for providing patient safety and decreasing medical mistakes is to develop an efficient patient security education in employees. All of the health staffs and patients should take responsibility about patient safety and related organizations should give priority to develop patient safety culture. Key Words : Learning organizations, organizational learning, patient safety; patient safety culture