Kurtuluş Savaşı'nda İslamın motivasyonel gücü
The motivational power of İslam in the Turkish Sar of independence, master's thesis
  1. Tez No: 369068
  2. Yazar: ALİ ERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtuluş Savaşı, Vatan, İslam, Motivasyon, Cihat, Din Adamları, Turkish War of Independence, Country, Islam, Motivation, Jihad, Clergymen
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsanoğlunun kutsala ilişkin algısı en kadim zamanlardan bu yana var ola gelmiştir. İnsanlık tarihi, aynı zamanda değerler bütünü olarak dini düşüncenin birey ve toplum hayatı üzerinde ki yadsınamaz etkisinin tarihidir. Toplumlar kutsal olduğuna inandıkları bütün değerleri için seferber olmuşlar, ayrılıklarını ötelemişler ve özellikle dini düşüncenin belirlediği öteki karşısında bütün varlıklarıyla mücadele etmişlerdir. Türk toplumuda dinin sosyal hayatlarında önemli etki ve rol oynadığı ender toplumlardan birisi olmuştur. İslam'ın yayılmasına büyük katkıları olan ve vatan sevgilerini imanlarıyla yoğuran Türk toplumu, hem vatan toprağının savunulması hem de İslam'ın korunması noktasında Kurtuluş Savaşı gibi zor bir mücadeleyi gerçekleştirmişlerdir. I. Dünya Savaşı esnası ve sonrasında Osmanlı Devleti, her taraftan maddi ve manevi saldırıya maruz kalmıştır. Saldırıları bertaraf eden Türk toplumu, inancının sağladığı motivasyon gücü ve toplumun temel dinamikleri sayesinde; küllerinden yeniden doğmuştur. 1919 - 1923 yılları arasındaki zaman dilimiyle sınırlanan bu çalışma, vatan sevgisini imanlarının bir parçası haline getiren Türk toplumunun, ordusunu zafer yolunda motive etmekte zorlanmadığını tespit etmeye ve Kurtuluş Savaşı süreci boyunca, İslam'ın kendini her alanda hissettiren motivasyonel gücünün, gerek lider kadro ve din adamları gerekse karşıt görüşlülerin İslamiyet şemsiyesi altında icra ettikleri faaliyet ve söylemlerinin, kendi özkaynakları ile mücadele eden bir toplumun milli benliğinin ve var olma mücadelesinin ülkenin kurtuluşunda ki rolünü göstermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
There has been human being's perception of sacred from the most ancient times until now. Human history is also an incontrovertible history of religious thought, as a set of values, on individual and society. Societies have mobilized for all values that they believe to be sacred, postponed disagreement and struggled with their all beings against the other whom religious thought defined. Turkish society has been one of the rare societies in whose social life, religion has played a significant role. The Turkish society, which has contributed enormously to the expanse of Islam and mixed its patriotism with its creed, performed a hard battle -the Turkish War of Independence- based on both defending nation's land and protecting Islam. During and after the I. World War, the Ottoman Empire fell into both physical and moral attacks from every side. The Turkish society which disposed of attacks was reborn from its ashes thanks to the motivation that its creed provided, and fundamental principles of the society. This work, which was restricted with the years of 1919-1923, tried to specify that the Turkish society which made patriotism part of its creed didn't slog to motivate its army on the way of victory and to show role of the motivational power of Islam which made itself feel in all spheres, role of the activities and discourses that both the leader cadre, clergymen and opposites made under the umbrella of Islam, role of the national identity of the society which fought with its equities and role of fighting for survival in the independence of country during the process of the War of Independence.