Siyer dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Isparta örneği)
Evaluation of Siyer lesson teaching program in terms of teacher opinions (Isparta sample)
  1. Tez No: 369069
  2. Yazar: FATMA SONGUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİZEM SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 4+4+4 Eğitim Sistemi, Din eğitimi, Öğretmen Görüşleri, Siyer Dersi, Hz. Muhammed'in Hayatı, 4+4+4 Education System, Religion Education, Teacher's Opinions, Siyer Lesson, Hz. Muhammed's Life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı 4+4+4 eğitim sisteminde yer alan Hz. Muhammed'in Hayatı (Siyer) dersine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelemesidir. Araştırmaya Isparta İl merkezindeki ortaokul ve liselerde görev yapan 73 öğretmen katılmıştır. Öğretmenler ortaokul ve liselerde Siyer Dersi veren öğretmenlerden seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çınar (2005) tarafından geliştirilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine yönelik öğretmen görüşleri, anketinin revize edilmiş hali kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS paket programında güvenilirlik ve frekans analizleri, Kolmogorov-Smirnov testi, Kruskal Wallis Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin Siyer Dersine ilişkin görüşlerinin öğretim programın amaçları, öğretim programın içeriği, öğretim programın öğretim-öğrenim süreci, öğretim programın ölçme ve değerlendirme süreci boyutlarına yönelik olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin program hakkındaki görüşleri, öğretmenlerin cinsiyetine, mesleki kıdemlerine, mezun oldukları okul türüne, görev yaptıkları okul türüne ve program bilgi düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemiştir (p>0.05). Sonuç olarak Siyer Dersinin amaç, içerik, öğretim-öğrenim süreci, ölçme ve değerlendirme süreçleri açısından gerekli yeterliliğe sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine teachers' opinions regarding Hz. Muhammed' life (Siyer) which is taken part in 4+4+4 system. 73 teacher working at secondary schools and high schools in Isparta City participated to study. Teachers were selected among teachers, teaching the Siyer Lesson, at secondary and high schools. Revised shape of teacher opinions questionnaire intended Religion Culture and Ethic Knowledge Lesson developed by Çınar (2005) was used as data collection material. Cronbach's alpha and frequency analyses, Kolmogorov-Smirnov Test, Kruskal Wallis Test and Mann-Whitney U Tests in SPSS packet program were used in analysis of data obtained. In the end of research, it was established that teachers' opinions regarding Siyer Lesson are positive way generally in dimension of program' purposes, content, learning-teaching process, measurement and evaluation process. It was identified that teachers' opinions about program are not shown difference significantly as their gender, vocational seniority, graduated school types, working schools types and knowledge level of programme (p>0,05). As a result, it can be said that Siyer Lesson has necessary proficiency in terms of lesson' purpose, content, learning-teaching process, measurement and evaluation process.