Uluslararası Hukukta savaşa varmayan zorlama yolları
The ways of coercion out of war in International Law
- Tez No: 369096
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Savaşa Varmayan Zorlama Yolları, Misilleme, Müdahale, Zararla karşılık, Birleşmiş Milletler, Meşru Müdafaa, The ways of coercion out of war, retortion, intervention, reprisal, self – defence, United Nations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Uluslararası uyuşmazlıkların çözüm yolları, barışçı çözüm yolları ile zorlama yolları olarak ikiye ayrılırken, zorlama yolları da; savaş ve savaşa varmayan zorlamalar şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Savaşa varmayan zorlama yolları, uluslararası hukuka aykırı fiilin hukuksal etki doğurmasının önüne geçilmesi amacıyla başvurulan hukukî önlemler; uluslararası hukuka aykırı fiil ika eden devletlerin, bu davranışlarını düzeltme gayesiyle birtakım siyasi ya da ekonomik yaptırımlara maruz kalmasını ifade eden baskı ve vazgeçirme önlemleri ile uluslararası hukuka aykırı fiil ika eden devletin, bu fiilini zorla düzeltmesi ya da bu fiili neticesinde onu cezalandırma amacı güden yollar olarak tanımlanan zorlama yolları şeklindedir. Bu çalışmada; meşru ya da meşru olmayan zorlama yolları, meşru zorlama yollarına başvuru şartları, devletlerin münferit uygulamaları ve Birleşmiş Milletler Örgütü kapsamında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
There are two ways for the solutions of international disputes: the ways of coercion and peaceful solutions. There are two ways for the ways of coercion: war and the ways of coercion out of war. There are three ways of coercion out of war: legal measures, suppression and dissuasion measures, ways of coercion. Legal Measures is prevents contrary to international law of act the legal effect of giving birth. Soppression and dissuasion is apply economic and political pressure. The ways of coercion is intended to penalize. In this study, legal and illegal ways of coercion will be dealt within the frame of state practice and United Nations Charter.