Uluslararası hukukta misilleme
Retaliation in international law
- Tez No: 652097
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: uluslararası hukukta yaptırımlar, misilleme, savaşa varmayan zorlama yolları, sanctions in international law, retaliation, compulsive means of war
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Misilleme kavramını uluslararası hukuk hudutları dâhilinde incelemek, bu çalışmanın esas gayesini teşkil etmektedir. Uluslararası hukuk kurallarına dayanılarak; tarihsel gelişim içerisinde devletler, toplumsal menfaatlerini koruma ve karşı önlem olarak misilleme yöntemlerine başvurma olanağına haizdirler. Bu yöntemlerin, savaşa varmayacak şekilde uluslararası hukuk sınırları içerisinde kullanılması gerekmektedir. Devletlerin, ilişkilerinden kaynaklanan sosyal, ekonomik, teknolojik birçok alanda anlaşmaları mevcuttur. Karşı önlem olarak başvurulan misilleme yöntemlerine, ikili ilişkilere dayalı anlaşmaları da etkileme riski göz önüne alınarak basiretli şekilde başvurulmalıdır. Misilleme yöntemleri, sınırlı şekilde sayılmış değildir. Bu sebeple uluslararası hukukun yasaklamadığı davranışların, misilleme yapmada kullanılabilmesi mümkün olacaktır. Bu çalışmada uluslararası hukuk yaptırımlarına genel hatlarıyla değinilmiş. Bir uluslararası hukuk yaptırım biçimi olan misillemenin, uygulanma şekilleri olan, devletler tarafından uygulanarak kabul gören misilleme yöntemleri incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the concept of retaliation within the framework of international law. Based on the rules of international law; In historical development, states have the opportunity to apply retaliation methods to protect their social interests and as countermeasures. These methods need to be used within the boundaries of international law so as not to come to war. States have agreements in many fields of social, economic and technological origin of their relations. The retaliation methods used as countermeasures should be considered prudently by taking into account the risk of affecting the agreements based on bilateral relations. Retaliation methods are not limited in number. For this reason, it will be possible to use the behaviors that are not prohibited by international law in retaliation. In this study, international law sanctions are outlined. The retaliation methods, which have been adopted by the states, which are forms of implementation of the retaliation, which is a form of international law sanction, have been examined.