Sağlık hizmeti kullanıcılarının tıbbi hatalar hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of health service consumers' perceptions to medical errors
- Tez No: 369106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KEKLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Hata, Tıbbi Hata Sıklığı, Tıbbi Hata Sebepleri, Tıbbi Hataları Azaltmak, Medical Error, Frequency of Medical Errors, Causes of Medical Errors, Medical Error Reducing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tıbbi hatalar örgütlenmiş sağlık hizmeti sunumunun en önemli sorunlarından biridir. Yol açtığı fiziki ve manevi sorunlara ek olarak tıbbi hataların sebep olduğu zaman kaybı ve maddi kayıplar sağlık yöneticilerinin dikkatini çekmektedir. Tıbbi hataları azaltmaya yönelik ilk adım tıbbi hataların sıklığının ve sebeplerinin belirlenmesidir. Bu bakımdan araştırmada tıbbi hata sıklığının ve hata sebeplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Health Quality Council of Alberta için, Northcott ve Northcott tarafından hazırlanarak Alberta (Kanada)'da uygulanmış bir ölçek olan“Alberta Patient Safety Survey 2004”anketi esas alınarak oluşturulan bir anket kullanılmış ve yüz yüze görüşme yöntemi ile Isparta evreninden seçilen 550 kişilik örnekleme uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin % 45.8'i kendisinin veya ailesinden bir ferdin tıbbi hataya mâruz kaldığını ifade etmiştir. Katılımcılara göre en sık karşılaşılan tıbbi hata sebepleri sağlık çalışanlarının ilgisizliği ve sağlık çalışanlarının denetiminin yetersizliği olarak belirlenmiştir. Katılımcılara göre en sık tıbbi hata yaşanan yer Devlet Hastanesi'dir (%57). Katılımcılar yaşanan tıbbi hataların hekim tarafından itiraf edilmesi gerektiğine ancak hekimlerinin hatayı kendilerine açıklamayacaklarına inanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Medical errors are one of the most critical problems of organised healthcare services. In addition to the physical and psychological harms, the economic loss and time loss that arise from medical errors make healthcare executives interested in medical errors. The first step to reduce medical errors is determine the frequency of medical errors and reasons of medical errors. So the main aim of this study is to determine what is the frequency and causes of medical errors. The survey that used for this study is developed based on“Alberta Patient Safety Survey 2004”is created by Northcott and Northcott for Health Quality Council of Alberta. The survey is implemented face to face to 550 participants from Isparta universe. 45.8 % of participants stated that they or one of their family members had experienced a medical error. According to participants the most important causes of medical errors are neglect of healthcare professionals and inadequacy at supervision of healthcare professionals. To participants most of the medical errors were lived at Public Hospital (57%). They believe that the physician should confess the error but the physician does'nt confess to them.