Gıda sektöründeki işletmelerde tedarikçi ilişkileri ve tedarik zinciri yönetimi: Isparta ili örneği
Supply chain management and supplier relations in food industry businesses: Isparta city as an example
- Tez No: 369107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET HÜSREV EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Gıda İşletmeleri, Tedarikçi İlişkileri, Supply Chain Management, Food Businesses, Supplier relationships
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Tedarik zinciri yönetimi işletmeler açısından maliyetlerin düşürülmesi, müşteri memnuniyeti sağlanması ve pazar paylarının arttırılması gibi konularda önem arz etmektedir. Özellikle işletmeler içerisinde gıda sektörü temsilcilerinin tedarik zinciri anlayışı maliyetleri minimize etmekte aynı zamanda müşteri memnuniyeti de kazandırmaktadır. Bu çalışma ise gıda işletmelerinin tedarikçilerle olan finansal ve finansal olmayan ilişkilerini incelemektedir. Araştırmanın amacı; gıda işletmelerinin tedarikçileriyle ilişkilerine bağlı olarak ürünlerinin kalitesi, geç teslimat, kapasite, finansal yapı, yasal bilgi, ödeme ve iletişim otomasyon göstergeleri açısından incelemektir. Çalışmamızda ITSO'da faaliyet gösteren gıda sektöründen 200 işletme incelenmiş, tedarikçileriyle olan ilişkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Supply chain management is quite significant for the businesses in terms of several such factors as reducing costs, ensuring costumer satisfaction and improving market share. The supply chain apprehension of food industry representatives not only minimizes the costs but it also provides businesses with costumer satisfaction, in particular. This study analyses financial and nonfinancial relations realized between food industries and suppliers. The purpose of this humble study is to analyse the relationships seen between food industries and suppliers concerning quality of their products, late delivery, capacity, financial position, legal knowledge, terms of payment and contact automation indicators. In our study, 200 businesses from food industry operating in ICCI (Isparta Chamber of Commerce and Industry) and their relations to their suppliers have been analysed.