Sigortacılıkta sermaye yeterliliği düzenlemeleri çerçevesinde finansal oranların hisse senedi getirisine etkisi: BİST'te bir uygulama
Effect of financial ratios on stock returns in insurance sector in the context of capital adequacy regulation: An application on BİST
- Tez No: 369112
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye yeterliliği, sigortacılık, hisse senedi getirisi, finansal oranlar, panel veri analizi, Capital adequacy, insurance, stock return, financial ratios, panel data analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Sermaye yeterliliği, finansal kuruluşların yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için yeterli sermayeye sahip olmaları gerektiğini ifade etmektedir. Mali sektörde faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin sermaye yeterliliğini sağlamaları, sigortalılara karşı olan tazminat yükümlülüklerinin karşılanabilmesi açısından önemlidir. Ayrıca sermaye yeterliliği, borsada işlem gören sigorta şirketleri açısından ele alındığında, yatırımcıların portföy seçimi yaparken dikkate aldığı unsurlar arasında değerlendirilerek, sigorta şirketlerinin hisse senedi getiri performanslarını etkileyen bir değişken olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmanın temel amacı, sigorta şirketlerinin hisse senedi getirilerine, sermaye yeterliliği oranlarının etkisinin analiz edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, BİST'te işlem gören 6 sigorta şirketinin 2009-2013 üçüncü çeyreği arasındaki üçer aylık hisse senedi getirileri ile aynı dönem için hesaplanmış sermaye yeterliliği, likidite, faaliyet ve karlılık oranları arasındaki ilişki panel veri analizi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca hisse senedi getirilerinin açıklanmasında, sermaye yeterliliği oranlarının diğer finansal oran gruplarına kıyasla etkinliği ölçülmüştür. Analiz sonucundan elde edilen bulgulara göre, sigorta şirketlerinin hisse senedi getirilerinin finansal oranlarla açıklanması istatistiki olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sermaye yeterliliği oranlarının hisse senedi getirilerini açıklama gücünün yaklaşık % 15 olup, bu oranın, likidite oranları için yaklaşık % 8, karlılık oranları için ise yaklaşık % 5 olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre sigorta şirketlerinin hisse senedi getirilerini etkileyen en önemli finansal oran grubunun sermaye yeterliğine ilişkin oranlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The capital adequacy implies that financial institutions need to have sufficient capital to be able to fulfill their obligations. In order to provide compensation to policyholders, it is important for insurance companies operating in the financial sector to meet the capital adequacy. Besides, if we focus on companies trading in stock market, the capital adequacy can also be considered as a variable affecting stock returns performance of insurance companies as investors consider it as well as other factors while making the choice. The main objective of this study is to analyze the impact of capital adequacy ratio on stock returns of insurance companies. For this purpose, the relationship between three-month-period stock returns of 6 insurance companies trading in BIST from 2009 to the third quarter of 2013 and capital adequacy, liquidity, operational and profitability ratios calculated for the same period have been investigated using panel data analysis. Moreover, the efficiency of capital adequacy ratio compared to other financial ratios while explaining stock returns has been measured. Based on study findings, disclosing stock return of insurance companies in financial rates has been found out to be statistically significant. In addition, stock return explanatory power of the capital adequacy ratio is about 15%, while this ratio for liquidity ratio is about 8%, and it is around 5% for the profitability. According to these results, the most important financial ratios affecting stock return of insurance companies have been found out to be those related to capital adequacy.