Çalışanların örgütsel adalet boyutlarına ilişkin algıları ile örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişki: Isparta ilinde görevli hemşireler üzerine bir araştırma
The relationship between employees' perceptions about the dimensions of organizational justice and organisational trust level: A study on nurses in Isparta
  1. Tez No: 369124
  2. Yazar: HÜSEYİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, İşletme, Hospitals, Nursing, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, adalet, örgütsel güven, güven, hemĢireler, Organizational justice, justice, organizational trust, trust, nurses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
İşletmelerin yoğun rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmeleri için mevcut insan kaynaklarını örgütün amaçları doğrultusunda etkin bir biçimde kullanabilmeleri son derece önemlidir. Bu kapsamda; hizmet üreten işletmelerin etkinliğinin sağlanabilmesi çalışanların örgütsel adalet ve örgütsel güven algılarının yüksek olması ile yakından ilgilidir. Bu araştırmanın amacı, çalışanların örgütsel adalet ve örgütsel güven algı düzeylerini saptamak ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni Şubat 2012 tarihinde Isparta ilinde bulunan; Devlet ve Araştırma Uygulama Hastaneleri bünyesinde görev yapan 798 hemşiredir. Algı ölçeği, mesaide bulunan 647 hemşirenin tamamına dağıtılmış, formu doldurmak istemeyenler ile verileri sağlıklı bulunmayanlar dışında kalan 357 hemşirenin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Çalışanların örgütsel adalet ve örgütsel güven algılarını ölçmek amacıyla hazırlanan ölçek iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sekiz madde ile kişisel bilgiler; ikinci bölümde ise 41 madde ile örgütsel adalet ve örgütsel güven algı ölçeği yer almaktadır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama,“t”testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon katsayısı analizi uygulanmıştır. Araştırmada örgütsel adalet algısı“Orta”düzeyde, örgütsel güven algısı ise“Yüksek”düzeyde ölçülmüştür. Çalışanların örgütsel adalet algıları; yaşları, medeni durumları, çalıştıkları kurum, çalışma durumları (Kadro) ve toplam mesleki deneyimleri karşısında anlamlı bir farklılık göstermiş; ancak eğitim durumları, çalışma şekilleri ve mevcut iş yerindeki çalışma süreleri karşısında ise anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Yine aynı şekilde çalışanların örgütsel güven algıları; yaşları, çalıştıkları kurum, çalışma durumları (Kadro), mevcut iş yerindeki çalışma süreleri ve toplam mesleki deneyimleri karşısında anlamlı bir farklılık göstermiş; ancak eğitim durumları, medeni durumları ve çalışma şekilleri karşısında ise anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Örgütsel adalet ile örgütsel güven aralarındaki ilişki“Yüksek”düzeyde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
To survive in a highly competitive environment, organizations have to use their human resources effectively. In this context, to ensure the effectiveness of service-producing businesses, employees' perceptions of organizational justice and organizational trust is highly related to each other. The purpose of this study is to determine the level of employee perceptions of organizational justice and organizational trust and to determine the relationship between these variables. The population of the study consist of 798 nurses working at the State and Suleyman Demirel University Hospitals in Isparta. Out of the 647 perception scales distributed, only 357 of them were evaluated. The scale used in this study consists of two main parts. In the first part eight items of personal information and the second part 41 item scale for the perception of organizational justice and organizational trust had taken place. Some analysis such as mean,“t”test, one-way analysis of variance and correlation coefficient analysis were applied. According to the results, organizational justice perception was measured“Medium”and organizational trust perception was measured“High”. Employees' perceptions of organizational justice showedsignificant difference according to age, marital status, institution, working conditions (Staff), and total professional experience, but education level, working patterns and working hours showed no significant difference. In the same way employees' perceptions of organizational trust showed significant difference according to age, institution, working conditions (Staff), the total available working hours in the workplace and professional experience, but educational level, marital status and working patterns showed no significant difference. As a result the relationship between organizational justice and organizational trust was found“High”.