Örgütsel adalet ve örgütsel güven ilişkisi
Organizational justice and relationship of organizational trust
- Tez No: 359480
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Örgütsel Adalet, Örgütsel Güven
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırmada, Spor Genel Müdürlüğü'nde çalışan personelin örgütsel güven ve örgütsel adalete yönelik algı düzeylerinin tespiti ile aralarındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçeveden hareketle tarama modelinde olan çalışmanın amacına uygun olarak 3 bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerini ortaya çıkarmak için araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu geliştirilmiştir. Diğer iki kısımda ise 20 maddeden oluşan Örgütsel Adalet Algısı Ölçeği ve 12 ifadeden oluşan Örgütsel Güven Envanteri ile Bireylerarası Güven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde istatistikî yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, İkili gruplar için İndependent Samples t testi, çoklu gruplar için One Way-ANOVA analizleri ve ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların örgütsel güven düzeyi bileşenlerinden“Yöneticiye Güven”düzeyi ilk sırada yer almıştır. Ayrıca personelin iş yerindeki adalet algıları orta seviyenin üstünde belirlenirken, en düşük algının dağıtım adaleti boyutunda olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel Adalete yönelik olarak, erkek çalışanların“İşlemsel ve Dağıtım adaleti”boyutunda, bekar çalışanların ise tüm alt boyutlarda daha yüksek algıya sahip oldukları gözlenmektedir. Diğer yandan, Örgütsel Güven boyutlarına ilişkin olarak; demografik değişkenler dikkate alındığında, genç yaştaki personelin bekar personelin ve kadın personelin, diğer kategorilere göre örgütsel güven düzeyleri tüm boyutlarda daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Ayrıca“Bireylerarası Güven”ve“Örgütün Kendine Güven”alt boyutunda SGM (Merkez Teşkilatı)'de çalışan personelin ve yöneticiye güven boyutunda ilköğretim mezunu olan personel lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir Ölçekler arası korelasyon sonuçları çalışanların örgüte, yöneticiye ve çalışma arkadaşlarına duydukları güveni artırmada, işlemsel adalet uygulamalarının etkinliğinin daha belirleyici olduğu yönündedir. Ayrıca Kişilerarası Adalet“ alt boyutuna ait personel algısı ile Örgütsel Güven Ölçeğinin alt boyutlarından olan ”Yöneticiye Güven" alt boyutu arasında pozitif yönde orta düzeyde, örgütün kendine güven ve bireylerarası güven arasında ise pozitif yönde orta düzeye yakın bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the perception level assessment of working staff at General Directorate of Sports for organizational trust, organizational justice and relationship between of these. From this point of view, a data collection tool consisting of three suitable parts for the purpose of the screening model study is used. At the first part, a personnel data form is developed to find out the demographic features of participants by the researcher. The organizational justice perception scale including 20 items, the organizational trust inventory including 12 statements and interpersonal trust scale are used at the other two parts. Frequency and percentage distribution as statistical method, Independent Samples for binary groups, One Way-ANOVA analyses for multiple groups and Pearson Correlation to determine the relation are used in order to assess the data of the study. At the end of the study, among the organizational trust level components of participants,“Trust for Manager”level has taken place on the top. Also, it is found out that the lowest perception is on the level of distribution while the justice perception at the workplace of staff is defined above midlevel. It is observed that male staff has higher perception on the“ Operative and Distributive Justice”dimension, while single staff has higher perception on all dimensions for organizational justice. On the other hand, concerning Organizational Trust dimensions, the organizational trust levels of young staff, single staff and female staff are higher than other categories at all dimensions when demographic factors are taking into consideration. Moreover, It is seen that there is a meaningful difference for the benefit of between the working staff at General Directorate of Sports on the lower dimensions of“Interpersonal Trust”and“Organizational self-confidence”and the primary school graduate staff on the manager trust dimension. According to the results of correlation among scales, operational justice practice activities are more decisive at developing trust of staff for organization, manager and colleagues. Also, it is stated that there is a positive midlevel relationship between staff perception which is at the lower dimension of“interpersonal justice”and“Manager trust”dimension of Organizational trust scale's lower dimension. On the other hand, there is a positive almost midlevel relationship between the self-confidence of organization and interpersonal trust.