Kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin incelenmesi: Türkiye'deki kadın rektörler üzerine bir araştırma
Analysis on the leadership characteristics of the female executives: A study on the female rectors in Turkey
- Tez No: 369126
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Özellikleri, Kadın Yöneticiler, Kadın Liderlik, Kadın Rektörler, Leadership, Leadership Characteristics, Female Executives, Female Leadership, Female Rectors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sosyal bir varlık olan insanın toplum halinde yaşaması bir yöneticiye olan ihtiyacı kaçınılmaz kılmıştır. Yöneticinin görevi yönettiği birim için belirlenen hedeflere en etkin biçimde ulaşmak olmasına karşın, başarılı bir yöneticinin liderlik özellikleri göstermesi beklenmektedir. Liderlik ve liderlik özellikleri Türk ve dünya literatürüne çokca konu olup, tarih boyunca çeşitli liderlik yaklaşımları ortaya konulmuştur. Bu bağlamda yönetici ile lider arasındaki farklar ve yöneticilerin liderlik özelliği gösterip göstermediği bir çok alanda araştırma konusu yapılmıştır. Diğer yandan dünya üzerinde yüzyıllardır tartışmalara konu olan bir diğer nokta ise kadın-erkek arasındaki farklılıklardır. Kadınların iş yaşamına dahil olması ve hayatın her alanında daha aktif rol almasıyla üzerinde yapılan araştırmalar da hız kazanmıştır. Bu bağlamda yönetici kadınların karşılaştığı zorluklar son yıllarda pek çok araştırmaya konu olmuştur. Ancak bu zorlukları aşan yönetici kadınların bulundukları pozisyonlarda liderlik özellikleri gösterip göstermedikleri konusu pek fazla araştırılmamıştır. Literatürdeki boşluğun giderilmesi amacıyla bu araştırmada Türkiye'deki mevcut kadın rektörlerin liderlik özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada örneklem olarak 2013 yılında TRT Okul kanalında yayımlanan“Rektörler Anlatıyor”programına katılan 7 kadın rektör seçilmiş olup, program videoları incelenerek, videolar çözümlenmiş ve nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a social creature, human being's living in societies made the necessity of having a leader inevitable. Although the job of a manager is to reach the goals designated for the company by using the most effective ways, a successful manager is also expected to have leadership characteristics. Leadership and leadership characteristics became topics in both the Turkish and the World literature so many times and various leadership approaches have been introduced throughout the history. Within this respect, the differences between a leader and a manager and if the managers' having leadership qualities were made research subjects in many fields. On the other hand, another point which is a controversy subject in the world for ages is the differences between males and females. The researches about females were increased because of their involvement in the business life and taking more active roles in all parts of the life. Within this respect, the difficulties which the executive females come accross have been made subjects for so many researches in the resent years. However, the subject if the female executives, who have overcome those difficulties, are showing leadership characteristics in their current positions have not been researched much. To be able to fill the gap in the literature in this field, the leadership characteristics of the current female Rectors in Turkey have been searched within this research. Seven female Rectors who joined the TV program named“Rectors Telling”on the“TRT School”TV Channel in 2013, have been choosen as sample in this research. The program video has been watched, analyzed, and content analyzing out of the qualitative research methods has been used.