Sağlık çalışanlarının evde sağlık bakım hizmetlerinin sürdürülebilirliği konusundaki algı düzeyinin belirlenmesine yönelik bir saha çalışması
Determi̇ni̇ng the level of percepti̇on of the sustai̇nabi̇li̇ty approach by health workers i̇n home health servi̇ces
  1. Tez No: 488726
  2. Yazar: ARZU BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE ÇAPRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Evde sağlık bakım hizmeti, Sürdürülebilirlik, Home health care services, Sustainability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz 20 yy. toplumlarının sosyolojik, epidemiyolojik kültürel ve demografik yaklaşımları, geleneksel sürdürülen bakım süreçlerini de değişim ve gelişim sağlamaktadır. Hızla artış gösteren kronik hastalıklar, psikolojik rahatsızlıklar (Alzheimer, Demans) ve kazalar sonucu oluşan sakatlıklar sağlık bakım ihtiyaçlarının başında gelmektedir. İhtiyaçlar ile birlikte değişen sosyal yapı hasta odaklı yaklaşımları öngörmektedir. Bu yaklaşım gereği sağlık uygulamalarında, sosyal ve politik olarak farklı bir yol izlenmesi gerekmektedir. Gelecekte sağlık sistemlerinin giderek vazgeçilmezi ve temel unsuru olacak olan Evde Sağlık Bakım Hizmeti, çeşitli boyutlarına ilişkin (örgütsel-hizmet esasları-finansman-sürdürülebilirlik) algının arttırılması, konuyla ilgili süreçlerin ve alınan kararların tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilirlik kavramının, kurum kültürüne yerleştirilerek çalışanlar tarafından benimsenmesi ve sunulan hizmetin kaliteli, erişilebilir, hakkaniyetli ve inovatif bir bakış açısı ile ulaştırılması hedeflenmelidir. Araştırmamız da Türkiye'deki sağlık sistemi ve sağlık sisteminin temel kavramlarının tanımı ve sınıflandırması yapılarak, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri açıklanmış ve uygulamalarına yer verilmiştir. Evde sağlık bakım hizmetleri kavramının tanıtılması, tarihçesi, kapsamı, avantaj ve dezavantajları ve finansman yapısı ile birlikte ABD ve Avrupa ülkelerinden olan İsviçre ve Hollanda Evde Sağlık Bakım hizmetleri uygulamaları yapılan bir faaliyet ile yerinde gözlemlenerek araştırmamızda yer verilmiştir. Araştırmamız genel bir tarama modelinde olup 2015 yılında Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 21 hastanenin Evde Sağlık Bakım birimlerinde hizmet veren sağlık personeli ve destek birimlerde çalışanların tamamını kapsamaktadır. Çalışmamız da Türkiye de verilen sağlık hizmetlerinin bir parçası olan Evde Sağlık Bakım Hizmetlerinin sürdürülebilirlik yaklaşımının kurum kültürüne yerleşmesi ve bu hizmeti veren sağlık çalışanlarının bu yaklaşım çerçevesinde entegrasyon ve koordinasyonun birlikte sağlanarak hedeflenen amaca ulaşmada ki etkisi ve katkısı araştırılarak elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMİNİNG THE LEVEL OF PERCEPTİON OF THE SUSTAİNABİLİTY APPROACH BY HEALTH WORKERS İN HOME HEALTH SERVİCES The demographic and epidemiologic alstructureand the socialand cultural approaches of the 20th century societies changet hetraditional careprocesses.The rapidly growing chronic diseases, psychologic aldisorders (Alzheimer's, dementia) and in juries caused by accident sare the leading health care needs.The alteration in need sand the present social structuresets forth a patient-centere dapproach. This approachrequire stotake a different tack in the health sectorand socials ectorpolicie sand services. In the future, Home Health Care Services will gradually be indispens ableand fundamental elements of health systems. So, it is need edtoincrease the debate sand theactions on the subject and expand the perceptions over the variousaspects of home health care services (like organizational-service principles-funding-sustainability).Theconcept of sustainability must be placed in the corporate cultureand be adopted by employees. Also, the services must be delivered with a quality, accessible, equitable and innovativepoint of view. In our research, the definition and classification of the basic concepts of the health system and the health system in Turkey are explained and the preventive and curative health services are explained and put into practice. In our research we have been involved in the field of health care services at home, with the introduction of the concept, history, scope, advantages and disadvantages and financing structure, as well as Swiss and Dutch home health care services applications in the US and European countries. Our research is in a general screening model and covers the entire staff of health personnel and support units serving 21 health care units of the 21 hospitals under the General Secretariat of Samsun Public Hospitals Association in 2015. In our study, the data obtained by investigating the effect of the sustainability approach of the Home Health Care Services, which is a part of the health services in Turkey, and the contribution and contribution of the health workers who provide this service to the target by achieving the integration and coordination in this approach were evaluated statistically.