Turizm potansiyelinin belirlenmesi: Doğu Karadeniz bölgesi Bayburt ili örneği
Determining tourism potential: Eastern Black Sea region Bayburt city
- Tez No: 369139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. HÜSREV EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Potansiyeli, Turizm Çekicilikleri, Alternatif Turizm, Turistik Ürün, Doğu Karadeniz Bölgesi, Bayburt İli, Tourism, Tourism Potential, Tourism Attractions, Alternative Tourism, Tourism Product, Eastern Black Sea Region, Bayburt City
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Küreselleşme olgusunun yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte dünya; 'küresel bir pazar' olarak tanımlanmaktadır. Turizm de bu pazarda hak ettiği ilgiyi görmeye başlamıştır. Tüm sektörlerde bir duraksama yaşansa da turizm diğer sektörlere hız kazandıran bir ivme olma misyonu taşımaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Bayburt ili, ekonomik ve sosyal göstergeler açısından Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde kalmıştır. Çalışmamızın amacı; doğal, beşeri ve ekonomik sınırlılıkları olan ve aynı zamanda gelişmemiş bir yapı arz eden Bayburt'un bir çok açıdan kendini geliştirebilmesi ve içsel dinamizm yaratması için turizm potansiyelinin belirlenmesidir. İlde çevresel, sosyal-kültürel ve ekonomik göstergeleri dikkate alan bir turizm potansiyeli belirleme çalışması ile gelir elde etmeye yönelik turizm aktivitesi, Bayburt'ta gelişmenin bir aracı olarak düşünülebilir. Beş bölümden oluşan çalışmamızın her bölümü birbirini destekleyen ve tamamlayan bir yapı içinde ele alınmıştır. Zira çalışma bütünlüğü içinde, öncelikle turizm ve turizm potansiyeline ilişkin kavramlara yer verilirken, Doğu Karadeniz Bölgesi turizminin bölgenin kalkınmasına etkisi anlatılmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde Bayburt ilinin turizmi destekleyen coğrafi özellikleri ve turizm çekiciliklerine yer verilirken onu destekleyen turizm altyapısı ve turizmin ildeki etkilerine dair bilgilere değinilmiştir. Son olarak turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik öneriler ve sonuç kısmı ile çalışma tamamlanmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda önemli bir tarihsel geçmişe sahip olan ilin, doğal ve kültürel zenginliklerinin turizm sektörü için önemli bir çekicilik yarattığı ancak bu çekiciliklerin kullanılmasında bazı sorunlarla karşı karşıya kalındığı sonucuna ulaşılmıştır.Bu sorunların başlıca nedenleri, başta fiziki şartların getirdiği olumsuzluklar olmak üzere, bir bütün olarak Bayburt ilinin gelişmiş bölgelere uzak olması, sosyokültürel ve ekonomik nedenlerden kaynaklanan gerileme ve büyük şehirlere yönelik hızlı göç hareketi olarak sıralanabilir. Özellikle bir turizm politikasının geliştirilememiş olması ve diğer turizm arzlarının yetersiz ve eksik olması turizmin gelişmesini olumsuz yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Along with the common use of globalization phenomenon, the world is now being described as a“global market”. Tourism also begins to draw the attention it deserves in this market. While there is stagnation in other industries, tourism industry has a mission to accelerate the other ones. Located in Eastern Black Sea Region, Bayburt City falls far behind Turkey's average in terms of economic and social indicators. The aim of our study is to determine tourism potential of Bayburt city, which has natural, human and economic limitations and also undeveloped structure, to develop it many ways and generate its internal dynamism. With a study for determining tourism potential considering environmental, socio-cultural and economic indicators, a tourism activity for earning income can be regarded as a means to Bayburt's development. Consisted of five chapters, our study presents a supporting and complementary structure. As the study, in its entirety, primarily deals with the concepts related to tourism and tourism potential, it was also illustrated how tourism in Eastern Black Sea Region has affected development in the region. The third and fourth chapters include Bayburt's geographical properties and attractions that are favorable for tourism, and also give insight into tourism infrastructure -as a supportive feature- and influence of tourism in the city. Finally, the study ends up with suggestions for utilizing this tourism potential and a conclusion part. The findings of the study lead to the conclusion that the city is a great tourism attraction with its significant historical background, natural and cultural wealth, but there are some problems in making use of these attractions. The main underlying reasons are; the adverse physical conditions, on the whole, the city's being far from developed regions, the regression due to socio-cultural and economic reasons and the rapid migration movement to big cities. In particular, the tourism industry in Bayburt has been influenced negatively since no real tourism policy has been developed so far and there is deficiency in other tourism supply.