2008 küresel ekonomi krizi ve kriz döneminde alınan tedbirlerin küçük ve orta ölçekli işletmelere etkisi: Isparta ili uygulaması
The 2008 global economic crisis and the impact of the measures taken during the crisis on the small and medium-sized enterprises: A case study in the province of Isparta
  1. Tez No: 369140
  2. Yazar: MURAT ÇANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KÖSEKAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: KOBĠ, 2008 Küresel Ekonomik Krizi, Kriz Önlemleri, SME, 2008 Financial Crisis, Finance, Crisis Measures
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küreselleşme ve iletişim olanaklarının gelişmesi ile birlikte özellikle finansal alanda hızlı bir iktisadi serbestleşme baş göstermiştir. Bu durum ekonomilerin finansal risklerinin de paylaşılması ve kırılganlıklarının artması sonucunu ortaya çıkarmıştır. 2008 yılında ortaya çıkmış ekonomik kriz, özellikle finansal alanda birbirine entegre olmuş birçok ekonomiyi kısa zamanda etkileyerek küresel bir boyut kazanmıştır. Finansal alanda kendini göstermeye başlayan kriz, reel sektöre de sıçramıştır. Ülkeler krizin etkilediği alanlar itibari ile bazı önlemler almışlardır. Ülkemizde de tüketimin canlı tutulması ve KOBİ'lerin üretim hızının düşmemesi amacıyla bazı önlemler alınmıştır. Bu çalışma 2008 yılında ABD'de ortaya çıkmış ve kısa sürede bütün dünyayı etkilemiş olan krizin Isparta il sınırları içinde faaliyet gösteren ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olan KOBİ'lerin ne derecede etkilendiklerini ve devlet tarafından krize karşı alınan önlemlerin ne derecede başarılı olduğunu ölçmeye yönelik olarak ortaya konulmuştur. 316 KOBİ seçilmiş ve yüz yüze anket yöntemi uygulanmış, elde edilen bulgular analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with the globalization and the development of communication means, a rapid economic liberalization has appeared especially in the financial field. This has also revealed the result of sharing the financial risks of the economies and increasing their fragility. The economic crisis, which emerged in 2008, gained a global dimension in a short time by affecting many economies which were integrated together particularly in the financial field. The crisis which emerged in the financial field then began to show itself in the real sector. Countries have taken some measures for the fields the crisis has affected. Some measures have been taken in order to keep the consumption alive and for the production rate of SMEs not to decrease. The study has been conducted to measure to what extend the crisis which emerged in 2008 in the USA and affected the whole world in a short time affected the SMEs which carry on service within the Province of Isparta and those which are registered in the Chamber of Commerce in Isparta and to what extend the measures taken against the crisis by the government were successful. Chosen 316 SMEs were interviewed face to face and the findings were analysed.