Tortum Çayı Havzası'nın agroturizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the agrotourism potential of the Tortum River Basin
  1. Tez No: 857655
  2. Yazar: DİLARA ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Agroturizm, Tortum Çayı Havzası, Tarımsal Turizm, Agrotourism, Tortum Stream Basin, Agricultural Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Agroturizm, tarım ve turizmin bir araya geldiği bir turizm şeklidir. Bu turizm alanında turistler, çiftliklere, bağlara, bahçelere, hayvan işletmelerine veya diğer tarım işletmelerine giderler ve burada doğal yaşamı, tarımsal faaliyetleri, organik ürünleri deneyimleyebilmektedirler. Agroturizm, çiftliklerin gelirlerini artırmasına ve kırsal kesimde istihdam yaratılmasına yardımcı olurken, turistlerin doğayla iç içe bir tatil yapmalarına olanak sağlamaktadır. Son yıllarda önem kazanan alternatif turizm şekli olan agroturizm doğayla barışık olmasının yanında var olan doğal ve kültürel değerlerinin korunması, tanıtılması ve sürdürülebilirliğinin devamının sağlanması hedeflenmektedir. Tortum Çayı Havzası, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi arasında kalan, engebeli topoğrafyada sınırlı alanlarda tarıma elverişli araziler bulunmaktadır. Yörenin sahip olduğu tarımsal faaliyetleri, turizm mekânları, konaklamalar, gastronomi gibi kaynakların agroturizm potansiyeli açısından ortaya konarak geliştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda Tortum Çayı Havzası'nın agroturizme yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve potansiyelini verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Tortum Çayı Havzası'nda Agroturizm Potansiyelinin Değerlendirilmesinde, çalışma sahası ve agroturizm alanında yapılan ulusal ve uluslararası akademik çalışmalar esas alınmıştır. İlk olarak çalışma sahasına gidilerek arazi gözlemleri yapılmıştır ve gereken veriler toplanmıştır. Ayrıca mülakat yöntemi kullanılarak veriler somutlaştırılmıştır. Sahanın SWOT analizi yöntemiyle güçlü yönleri (strengths) ile zayıf yönleri (weaknesses) belirlenmiştir ve sahaya yönelik fırsatlar (opportunities) ile tehditler (threats) ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Agrotourism is a form of tourism where agriculture and tourism come together. In this tourism area, tourists go to farms, vineyards, gardens, animal farms or other agricultural businesses, where they can experience natural life, agricultural activities and organic products. While agrotourism helps farms to increase their income and create employment in rural areas, it allows tourists to have a holiday in touch with nature. In addition to being at peace with nature, the alternative tourism form, which has gained importance in recent years, is aimed at protecting, promoting and maintaining the existing natural and cultural values. There are arable lands in limited areas in the rugged topography between the Tortum Stream Basin, Eastern Anatolia and the Black Sea Region. It is of great importance in terms of the development of resources such as agricultural activities, tourism venues, accommodation and gastronomy of the region in terms of agrotourism potential. In this direction, suggestions were made to determine the needs of Tortum Stream Basin for agrotourism and to use its potential efficiently. The Evaluation of Agrotourism Potential in Tortum Stream Basin is based on national and international academic studies in the field of study and agrotourism. Firstly, field observations were made by going to the study area and necessary data were collected. In addition, the data were concretized using the interview method. Strengths and weaknesses of the field were determined by SWOT analysis method, and opportunities and threats (threats) for the field were revealed.