Yeni kamu yönetimi paradigması çerçevesinde bir örnek olay olarak 2000 sonrası Posta Telgraf (PTT A.ş.) Teşkilatı ve hizmetleri
A case study within the paradigm of new public management: in the Post and Telegram Organisation (PTT) and services after 2000
- Tez No: 369145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Posta Hizmet Politikaları, PTT, New Public Management, Postal Service Policies, PTT
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Türk kamu yönetiminde, dünyadaki gelişmelere paralel olarak 1980 sonrası geleneksel kamu yönetim anlayışından yeni kamu yönetimi (YKY) paradigmasına geçişten bahsedilebilir. Bu dönemde Türk kamu yönetiminde üretilen ve uygulanan kamu politikaları bu paradigma değişiminden etkilenmiştir. 173 yıllık köklü bir kuruluş olan PTT'ninde kamu yönetiminin bilim olmadan önceki anlayışından ve 1870 ile birlikte bir disiplin olarak bilim dalı olması sonrasında yaşanan tüm gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu çalışmada 2000 sonrası PTT'de yeni kamu yönetimi mantığından etkilenen posta hizmet politikalarındaki değişim süreci konu olarak seçilmiştir. Çünkü 2000 öncesi Türkiye'de siyasal, iktisadi ve sosyal nedenlerle kamu yönetiminde ve kamu politikalarında yeni kamu yönetimi paradigması çerçevesinde ortaya konulan bir değişimden bahsetmek tam olarak mümkün değil iken, 2000 sonrası daha net uygulamalardan ve bir kamu politikası değişim sürecinden bahsedilebilir. 2000 sonrası üretilen ve uygulanan PTT hizmet politikalarına Yeni Kamu Yönetimi paradigmasının önemli etkileri bulunmaktadır. Bu dönemde posta hizmet politikalarında değişim, evrensel hizmetin garanti edilmesi ve piyasa yapıcı bir kurum tarafından piyasanın regüle edilmesi, kontrollü bir serbestleşme ve ardından özelleştirmeyle sorunun çözüleceği ileri sürülmüş ve yeni politika bu eksende formüle edilmiştir. Üretilen politikalar parçalı şekilde uygulanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda PTT üzerinden YKY ile üretilen posta hizmet politikalarına bakıldığında; YKY mantığının son dönem hükümetlerini, kamu yönetimlerini ve doğal olarak üretilen kamu politikalarını etkilediğini söyleyebilmek mümkündür. Bu etkilenimin sonucunda kamu yönetimi ve kamu politikalarındaki değişim ele alındığında ulaşılan sonuçlar; AB ekseninde tartışmalı bir politika transferi ile ithal edilen posta politikaları, PTT'de özel sektör işletmelerine benzeşerek değişme çabaları, AB başta olmak üzere uluslararası aktörlerin etkisinin belirgin olarak hissedildiği batıya öykünmeci posta hizmet politikalarının yaşandığı bir değişim süreci gözlemlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda com.tr mantığını gov.tr'ye uygulamak şeklinde özetlenebilecek PTT'deki bu değişim sürecinin tam olarak içselleştirilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ama 6475 sayılı yeni posta yasası ile gerçek anlamda com.tr olan PTT'nin uzun vade de YKY sürecini içselleştirilebileceği bu çalışma ile ulaşılabilen en önemli kamu politikası analiz çıktısı olarak ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
The public policies, that are made and implemented in Turkish Public Administration, have been influenced by the paradigm shift from Classical Public Administration approach to New Public Management (NPM), which is paralleled with global developments. It is unavoidable for PTT, which is a 173 years old, long established organisation, to be affected from the understanding of pre-scientific public administration and all developments and policies after 1870 when it became a scientific discipline. As a subject, the period after 2000 has been chosen for a change analysis in PTT and policies of postal service in this study. Because, while it is very hard to say that there was a meaningful change in public administration and public policies within NPM paradigm due to political, economic and social reasons in Turkey before 2000, it is likely to tell about more clear implementations and a change after 2000. New Public Management has important effects on the services of PTT which was generated and implemented after 2000. It is claimed that the problem would be solved within a change in postal service policies, reassurance of universal service and regulation of market by a market maker agency, a controlled deregulation and after privatization and new policy was formulated in this axis. Also, the policies that were made tired to be implemented fragmentally. In the end of the study, it is possible to see that logic of NPM has influence on recent epoch governments, public administrations and public policies when postal service policies within NPM are taken into consideration. However, the results that have been reached when public administration and public policies were analyzed are: Imported policies within a controversial policy transfer which contain an excessive mimetic tendency towards EU and the West, efforts for change in resembling private sector businesses, there is a public policy change process in which international actors, particularly EU have influence. As a result, this change process in PTT, which could be summed up as implementing the logic of com.tr into gov.tr, could not be internalized fully. However, it can be told that PTT which is a com.tr in real terms, will internalize NPM process by 6475 the new Post Law.