Tüketici etnosentrizminin satın alma davranışı üzerinde etkisi
The effects of consumer ethnocentrism on buying behaviour
- Tez No: 369146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET HÜSREV EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışları, Satın Alma Kararları, Etnosentrizm, Tüketici etnosentrizmi, Milliyetçilik, Yurtseverlik, Muhafazakârlık, Consumer, Consumer Behaviour, Purchase Decisions, ethnocentrism, consumer ethnocentrism, nationalism, patriotism, conservatism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde gerek pazarlama anlayışında gerekse tüketicilerin ihtiyaç ve gereksinimlerinde yaşanan köklü değişimler, işletmelerin tüketiciye verdiği önemi daha da arttırmış ve tüketici davranışı ve tüketicinin davranışına etki eden faktörler pazarlamacılar açısından önem kazanmıştır. Tüketici davranışlarının daha önceden incelenmesi, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmasını sağlayacak buda firmaların rakiplerine karşı üstünlük kurmasını sağlayacaktır. Tüketicilerin ürün veya hizmetleri satın alırken ve tüketirken tüketicilerin davranışlarına; kişisel, psikolojik, kültürel ve sosyal faktörler gibi birçok faktörler etki etmektedir. Bu faktörlerden bir tanesi de, günümüzde önemi gittikçe artmaya başlayan ve araştırmalar yapılan tüketici etnosentrizmi kavramıdır. Tüketici etnosentrizmi, etnosentrizm kavramının tüketici davranışında yorumlanmasıdır. Tüketici etnosentrizmi, tüketicilerin yerli veya yabancı ürünleri satın alma kararlarında ve bu ürünlere karşı olumlu veya olumsuz tutum sergilemelerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu araştırmanın amacı da tüketicilerin davranışlarında, tüketici etnosentrizminin rolünü belirlemektir. Uluslararası yazında çok çalışılmış olmasına rağmen, Türkiye'de çok fazla çalışma alanı bulamamış olan tüketici etnosentrizmi kavramını irdelemek ve tüketicilerin davranışlarında nasıl bir etkiye sahip olduğunu inceleyebilmek için Antalya, Isparta ili ve Burdur'un Bucak ilçesinden seçilen katılımcılar üzerinde yüz yüze anketle veri toplama yöntemiyle test etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde tüketici, tüketici davranışı ve tüketici davranışlarına etki eden faktörler; ikinci bölümde de etnosentrizm ve tüketici etnosentrizmi kavramları ele alınmış, yazından örneklerle geniş bir biçimde sunulmuştur. Buna göre tüketici etnosentrizm, bireylerin kendi kültürlerini üst düzeyde görme eğilimi, yabancı ürünleri satın almanın uygunluğunu ve yerli ürünlerin desteklenmesini güdüsünü veren bir kavramdır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Antalya, Isparta ili ve Bucak ilçesinde bulunan tüketiciler üzerinde yapılan uygulamanın sonuçları sunulmuştur. Tüketiciler arasında Antalya ilinde bulunan tüketicilerin daha çok etnosentrik eğilime sahip oldukları bulunmuştur. Sonuçlar, genel anlamda literatürdeki genel beklentileri desteklemiş fakat beklenmeyen bazı bulgularla da karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to radical changes both in marketing concepts and in consumer needs and requirements, businesses nowadays place more importance consumers, so consumer behaviour and factors affecting consumer behaviour have gained more for marketing staff. Examination of consumer behaviour previously will ensure to meet the needs of consumers fully and thus, that will enable businesses to establish their superiority over their rivals. When consumers buy products or services and consume them, many factors such as personal, psychological, cultural and social factors influence behaviour of consumers. One of these factors, which has began to gain importance increasingly and studied nowadays, is the concept of consumer ethnocentrism. Consumer ethnocentrism is the interpretation of the concept of ethnocentrism with regard to consumer behaviour. Consumer ethnocentrism has a significant impact in consumer's buying decisions of domestic or foreign products, and it also has an impact on consumer's showing positive or negative attitude. The objective of this paper is to determine the role of consumer ethnocentrism in consumer behaviours. Although highly studied in international literature, the concept of consumer ethnocentrism has not studied much in Turkey; the main objective of this paper is to examine the concept of consumer ethnocentrism and to test it on the participants in Antalya, Isparta and Bucak county of Burdur through face to face questionnaire method in order to understand how they effect consumer behaviour. In the first part of the study, consumer, consumer behaviour and the factors that affect consumer behaviour have been studied, while in the second part, the concepts of ethnocentrism and consumer ethnocentrism have been discussed, then, they are largely presented with examples from the literature. Thus, consumer ethnocentrism is a concept that gives incentives to understand the tendencies of individuals to see their own culture at higher levels; the appropriateness of purchasing foreign products and to support domestic products. In the third part of the study, the results of the study conducted on cosumers in Antalya, Isparta and Bucak. Among all consumers, those in Antalya have been found out to have more ethnocentric tendencies. The results support the general expectation in the literature in general, but some unexpected findings are encountered.