Araştırma görevlilerinin iş doyumlarının bireysel ve demografik açıdan incelenmesi: SDÜ örneği
Purpose of job satisfaction and demographic research assistant individual investigation of: SDU example
- Tez No: 369155
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: AraĢtırma görevlisi, iĢ doyumu, iĢ doyumu etkileri, fakülte kadrosu, enstitü kadrosu, ÖYP, Research assistant, Job satisfaction, Effects of job satisfaction, Faculty staff, Institute staff, ÖYP (Program of Training Lecturer)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Hızla küresel bir köy haline gelen dünyamızda, ülkeler için belki de en önemli sorunların başında insan yetiştirmek gelmektedir. Nitelik açısından zengin bir işgücü piyasasına sahip olmak ülkelerin rekabet edebilirliği açısından son derece önemlidir. Bunu sağlayacak kurumların başında ise üniversiteler gelmektedir. Üniversitelerde akademik personelin en önemlilerinden birisini ise araştırma görevlileri oluşturmaktadır. Araştırma görevlileri, üniversitelerin gelecekteki öğretim üyesi ihtiyacını karşılayabilmek için oldukça önemli insan kaynaklarıdır. Akademik anlamda yetişmiş ve verimli bir akademisyen olabilmenin şartlarından bir tanesini de işini sevmek ve iş doyumu sağlayabilmektir. İşini seven, motive olmuş bir kişinin işinde daha başarılı ve verimli olacağı şüphesizdir. Buradan yola çıkılarak iş doyumu araştırma görevlileri üzerinde incelenmiştir. Yapılan çalışmada öncelikle ülkemizde uygulanan araştırma görevlisi profiline genel bir bakış yapılmış ve araştırma görevlilerinin mevcut yaşamakta olduğu sıkıntılara değinilmiştir. Ardından da araştırma görevlilerinin iş doyumlarını etkileyen unsurlar incelenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise; literatürde geniş bir yere sahip araştırmanın ana konusu olan iş doyumu, neden sonuç çerçevesi içinde ele alınmıştır. Sonuç olarak; akademik kariyerin ilk basamağında bulunan ve günümüzde maddi ve manevi birçok sorunla yüz yüze olan araştırma görevlilerinin işten memnuniyetleri hem üniversitelerin nitelikli akademisyenlere sahip olması ve hem de kalifiye bir nesil yetiştirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems for countries is to educate people in our world which has been becoming a global village rapidly. Having a rich labour force market qualitatively is extremely important in terms of competitiveness of countries. Universities are head of institutions which can provide this. Research assistants constitute one of the most important parts of academic staff. Research assistants are quite important human resources in order to provide the need of assistant professor in the future. One of the conditions being able to an academically educated and productive academician is to love his/her job and provide job satisfaction. It is no doubt that one who loves his/her job and who is motivated is going to be more successful and productive. From this point of view, the effects of job satisfaction on research assistants have been examined. In the study, first of all, the profile of research assistants in our country has been examined and common problems, which research assistants have, have been mentioned. Afterwards, the factors affecting job satisfaction of research assistants have been examined. In the second part of the study, job satisfaction, main subject of the study, which has a large place in literature, has been discussed within the framework of cause and effect relationship. As a result, job satisfaction of research assistants, who have been at the first step of academic career and face lots of financial and spiritual problems, is quite important for both universities in terms of having qualified academicians and for educating a qualified generation.