Özel güvenlik görevlilerinin yaşam doyumu ve tükenmişliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between life satisfaction and burnout among private security officers
- Tez No: 980642
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARPACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Yaşam doyumu, Burnout, Life satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Araştırma ile özel güvenlik görevlisi olarak çalışan bireylerde yaşam doyumu ile tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı yürütülmüş, çalışmada Tanıtıcı Bilgi Formu, Özel Güvenlik Mesleğine İlişkin Özellikler, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Bulgulara göre yaş grupları arasında ölçekler ve alt boyut puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır (p>0,05). Bulgulara göre yalnızca“Kişisel Başarı”alt boyutunda cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Erkek katılımcıların kişisel başarı puanları kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. ''Yaşam Doyumu Ölçeği'' puanlarında yapılan karşılaştırmada; evli katılımcılar boşanmışlara kıyasla daha yüksek yaşam doyumu puanına sahip olduğu, 1 çocuğu olanların yaşam doyumu puanı, 3 ve daha fazla çocuğu olanlara kıyasla daha yüksek olduğu, gelir düzeyi 27 001-29 999 TL olanların, 30 000 TL ve üzeri olanlara kıyasla daha düşük olduğu, görev ünvanına göre amirlerin, diğer personellere nazaran daha yüksek yaşam doyumlarına sahip olduğu tespit edilmiştir.“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”toplam puanında ise 27 001-29 999 TL arası grubun puanı 27 000 TL ve altı gruba göre daha düşük, idari birimlerde çalışan personelin sahada çalışan personellere nazaran tükenmişlik düzeylerinin daha düşük olduğu,“Duygusal Tükenme”açısından, 3-5 yıl çalışanlar; 1-2 yıl, 11-15 yıl ve 16 yıl ve üstü çalışanlara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek tükenmişlik puanına sahip olduğu,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”açısından ise yine 3-5 yıl çalışanlar, 1-2 yıl ve 11-15 yıl çalışanlara kıyasla daha yüksek tükenmişlik puanına sahip olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; sosyal hizmet uzmanları tarafından özel güvenlik görevlilerine tükenmişliği tanımlamak ve başa çıkma stratejileri geliştirmek için bilişsel davranışçı sosyal hizmet uygulamaları, psikososyal destek programları, güçlü yönlerin belirlenmesine yönelik güçlendirme yaklaşımı çerçevesinde bireysel değerlendirme oturumları, tükenmişlik önleme atölyeleri, empati geliştirme oturumları, stres yönetimi seminerleri yapılması ve uygulanması ile işyerlerinde sosyal hizmet uzmanı istihdamı ve sosyal servisler kurulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between life satisfaction and burnout among individuals employed as private security personnel. The data were collected using the Demographic Information Form, the Characteristics Related to the Private Security Profession Form, the Satisfaction with Life Scale, and the Maslach Burnout Inventory. According to the findings, no statistically significant differences were observed among age groups in terms of the total and subscale scores of the applied instruments (p > 0.05). However, a statistically significant difference was found between genders in the“Personal Accomplishment”subscale, with male participants scoring significantly higher than female participants. In the analysis of the Satisfaction with Life Scale scores, it was found that married individuals had higher life satisfaction levels compared to divorced individuals; participants with one child reported higher life satisfaction than those with three or more children; those with a monthly income of 27,001–29,999 TL had lower life satisfaction scores than those earning 30,000 TL or more; and supervisors had higher life satisfaction levels than other personnel. Regarding the Maslach Burnout Inventory total scores, participants in the 27,001–29,999 TL income group reported lower burnout levels compared to those earning 27,000 TL or less. Personnel working in administrative units had lower burnout levels than those working in the field. In terms of“Emotional Exhaustion,”individuals with 3–5 years of work experience had significantly higher scores compared to those with 1–2 years, 11–15 years, and 16 years or more of experience. Similarly, in the overall burnout scores, those with 3–5 years of experience showed higher burnout levels than those with 1–2 years and 11–15 years of experience. Based on the findings, it is recommended that cognitive-behavioral social work practices, psychosocial support programs, individual assessment sessions within the framework of the empowerment approach aimed at identifying personal strengths, burnout prevention workshops, empathy development sessions, and stress management seminars be implemented by social workers for private security personnel. Furthermore, it is suggested that social workers be employed in workplaces and that social service units be established to support employees' well-being.