İş sağlığı ve güvenliği algılamalarının işgörenlerin demografik özelliklerine göre değerlendirilmesi: Isparta sağlık sektörü örneği
Occupational health and safety percepti̇ons to assess accordi̇ng to properti̇es by demograhics of employess: In Isparta instance of health sector
  1. Tez No: 369174
  2. Yazar: DİLEK ÇABUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT ALTUNTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası, Meslek Hastalığı, Sağlık Çalışanları, Occupational Health and Safety, Occupational Accident, Occupational Illness, Health Workers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İş sağlığı ve iş güvenliği günümüz çalışma hayatında artan bir önem arz etmektedir. İş sağlığı ve güvenliği çalışanların fiziksel ve ruhsal olarak tam bir iyilik halinde olmasını, verimli ve huzurlu bir çalışma ortamı oluşturulmasını hedefleyen bir sistemdir. İş sağlığı ve iş güvenliği açısından önemli riskler taşıyan çalışma alanlarından biri sağlık hizmetleridir. Sağlık sektörü sağladığı istihdam açısından hizmet sektöründeki en önemli çalışma alanlarından birini oluşturmaktadır. Sağlık çalışanları bir taraftan sağlığını kaybetmiş ya da sağlığından şüphe edenlere hizmet verirken, bir taraftan da hizmetin özelliğinden kaynaklanan birçok risk ve tehlikeye maruz kalmaktadır. Bu yönü ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık işletmeleri sağlık ve güvenlik açısından en riskli işletmeler kategorisinde sıralanmaktadır. İnsan faktörü çalışma hayatının en önemli unsurlarından biri olduğu için iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması da bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tezde, Isparta ilinde sağlık alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarında çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin durumu incelenmiştir. Bu çerçevede çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iş sağlığı ve güvenliği geniş bir perspektifte ele alınmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ulusal ve uluslararası alanda yapılan yasal düzenlemeler detaylı olarak incelenmiştir. Sağlık kuruluşlarında, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yapılan yasal düzenlemeler incelenmiştir. İkinci bölümde; iş kazaları ve meslek hastalıkları teorik olarak ele alınmıştır. Sağlık sektöründeki iş kazaları ve meslek hastalıkları riskleri incelenmiştir. Türkiye'deki iş kazaları ve meslek hastalıklarının durumu incelenmiştir. Üçüncü bölümde bir alan araştırması yapılmıştır. Isparta'daki kamu kurumlarında çalışan hemşirelerin, laboratuvar ve radyoloji teknisyenlerinin iş sağlığı ve güvenliği durumları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety present an importance in work-life nowadays. Occupational health and safety of employees physically and spiritually to be in favor of a full, productive and peaceful working environment is a system that the creation of targets. In terms of occupational health and safety, one of the working areas which have significant risk is health care services. Healthcare service generates one of the significant working areas in the sense of providing employment in service sector. While healthcare employees provide service to patients, due to the properties of the service they are exposed to many risks and dangers. In this respect, as is the case in all over the world, also in Turkey, healthcare organizations to line the category the most risky organizations in terms of health and safety. The human factor is one of the most important elements of his life working for the provision of occupational health and safety is also emerging as a requirement. In this thesis, the health and safety of employees to be active in the public institutions in the field of occupational health and safety area was investigated in Isparta. In this context, the work from consists of three parts. In the first section; health and safety at work are covered in a wide perspective. The historical development of occupational health and safety, occupational health and safety matters at national and international level were examined in detail the legal regulations. For occupational health and safety in health care organizations the legal arrangements were examined. In the second section; work accidents and occupational diseases were examined theoretically. Risks of work accidents and occupational diseases in the health sector examined. In Turkey the status of work accidents and occupational diseases were examined. In the third section, a field research was conducted. In Isparta working in public institutions, nurses, laboratory and radiology technicians, occupational health and safety situation was investigated.