Kamu ve özel sektör yöneticilerinin yönetim zihniyeti (Batı Akdeniz bölgesi örneği)
Managerial mentalities of manager of public and private sector (The sample of the Western Mediterranean region)
  1. Tez No: 369187
  2. Yazar: MEYREM TUNA UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Yönetim, Zihniyet, Yönetim Zihniyeti, Kamu Sektörü, Özel Sektör, Manager, Management/Administration, Mentality, Managerial Mentality, Public Sector, Private Sector
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Türkiye'de 1980'lerden sonra ortaya çıkan liberal yönetim anlayışı ile başlayan gelişmeler, yönetim zihniyetinde de kendini göstermektedir. Bu dönemde, bilginin ve teknolojinin giderek daha önemli hale gelmesiyle toplumsal yapıdaki bütün kesimlerin değer yargıları, tercihleri ve eğilimleri değişmiş; insanın sahip olduğu beceriler işgücü piyasasında öncelikli tercih nedeni haline gelmiştir. Bunun sonucunda insanın sahip olduğu bütün beceriler ve yetenekler, piyasa için daha etkin, özgür ve esnek yöneticiler modelini oluşturmuştur. Bu bakış açısından hareketle bu çalışmada, değişen sosyo-kültürel ve ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak kamu ve özel sektör yöneticilerinin yönetim zihniyeti ele alınmış, benzerlikler ve farklılıklar açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte çalışmada, kamu ve özel sektör yöneticilerinin yönetim zihniyetindeki değişimle geçirdikleri eğitim süreci, yöneticilerin sahip oldukları değer yargıları, tercihleri ve eğilimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, Batı Akdeniz olarak adlandırılan bölgede yer alan kamu ve özel sektördeki yöneticilere yapılan anket ve mülakatlar çerçevesinde elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda kamu ve özel sektör yöneticilerinin hem birbirine benzeyen hem de birbirinden farklılaşan bir yönetim zihniyetine sahip olduğu tespit edilmiştir. Konuyla ilgili Türkiye ve Batı literatüründe çeşitli düzeylerde çalışmalar bulunmakla birlikte, bu alanda yapılan araştırmalar sınırlı sayıdadır. Dolayısıyla çalışmanın, elde ettiği bulgular dâhilinde kamu yönetimi ve sosyoloji alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The developments starting with the liberal management approach emerging in the 1980s began to appear in managerial mentality as well. With knowledge and technology becoming increasingly important in this period, standards of judgment and preferences and tendencies of all segments of sociological structure have suffered a change, and the skills and abilities of the human have become primary cause of preference. So, all skills and capabilities that human possessed have created a manager model more effective in market, more independent and more flexible. Based on this approach and taking into account the changing socio-cultural and economic conditions, managerial mentality of the managers in public and private sectors have been discussed and the similarities and differences have been tried to explain in this study. In addition, along with changing managerial mentality of the managers in public and private sectors, type of education of the managers, standards of judgment that they have, and their preferences and tendencies have been tried to determine. In this study, all findings collected within the framework of surveys and interviews applied to managers in both public and private sectors in the Western Mediterranean Region have been evaluated. In conclusion, it has been ascertained that public sector and private sector managers have both similar and different managerial mentality. Although there have been various-level studies both in Turkey and in western literature, research in this field are quite limited. Therefore, it is hoped that this study will contribute to the fields of public administration and sociology considering the findings obtained.