Futbol taraftarlarının satın alma davranışları üzerine bir araştırma
A research on football fans buying behaviors
- Tez No: 369188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Taraftar, Ekonomi, Tüketici, Satın Alma Davranışları, Football, Fans, Business, Consumer, Purchasing Behaviors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde futbol sportif bir organizasyon olmaktan çıkıp ciddi miktarda gelir üreten bir sektör haline dönüşmüştür. Ayrıca sadece kendisi gelir yaratan bir endüstri değil kendisi ile birlikte birçok sektöre de gelir kaynağı olmaktadır. Fakat bu kadar müşterisi, gelir kaynağı bol olan bu sektörün çok az kişi entelektüel yönüyle ilgilenmekte, çok az kişi bu konuyla ilgili araştırma ve yorum yapmaktadır. Bu sebepten literatüre yeni katılan futbol endüstrisi kavramı, bu çalışmanın konusunu belirlemede etkin olmuştur. Futbol taraftarlarının satın alma davranışları üzerine yapılan bu araştırmada Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine bir anket çalışması uygulanarak bu konuyla ilgili bazı sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; taraftar kavramı, futbol taraftarlığı, taraftar tipleri, bireyi taraftarlığa yönlendiren faktörler üzerinde literatür çalışması yapılarak elde edilen bilgiler doğrultusunda bu konular açıklanmıştır. Ayrıca araştırmanın temelini oluşturan futbol endüstrisi, taraftarın müşteriye dönüşmesi ve futbol taraftarlarının ekonomiye katkısı üzerinde durulup genel hatları ile ön plana çıkartılmıştır. İkinci bölümde; tüketici, tüketici davranışları, tüketici satın alma davranışlarını etkileyen faktörler ve tüketici satın alma karar süreci başlıkları ele alınarak, bu başlıklar hakkında gerekli bilgiler sunulmuştur. Son olarak araştırmanın üçüncü bölümü ise; araştırmanın konusunu, amacını, sınırlarını, hipotezlerini, yöntemini ve araştırma verilerinin analizini ve bu analizlerin yorumlarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
From being a serious amount of today's football sporting organization has become a sector that produces income. It also comes with an industry that creates not only itself, with many sector constitutes a source of income itself. But this customer, source of income very few people in this industry with plenty of intellectual aspect, few people related to this research and comment. For this reason, the subject of this study of the new concept of the football industry participating in the literature for determining has been enabled. Football supporters made on the purchase behaviors in this study, a survey by Süleyman Demirel University students that tried to be some relevant results. This study consists of three parts. In the first section; the concept of football fans objected, supported types, on a literature study of the factors that made the individual taraftarlığa the information obtained in accordance with these topics. In addition, research into and the football industry's contribution to the economy of football supporters, fans on a customer to settle down and to the fore with the general lines. The second section; consumer, consumer behavior, consumer buying behaviors and the factors affecting consumer purchase decision process considering the required information about the titles, headings are presented. Finally, the third part of the research; the subject of the survey, its purpose, limits, their hypotheses, research and data analysis, and analysis of the comments.