Katılım bankalarının Türkiye'deki farkındalık düzeyinin tespiti: Batı Akdeniz bölgesinde bir araştırma
Determination of level of awareness in Turkey of participation banks: A research in the region West Mediterranean
- Tez No: 369189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GENÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz bankacılık, İslâm Bankacılığı, Özel FinansKurumları, Katılım Bankacılığı, Interest-Free Banking, Islamic Banking, Private Financial Institutions, Participation Banking
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Faizsiz bankacılık uygulamaları genellikle İslâmi bankacılık olarak anılan ve faize yer vermemesi ile de klasik bankacılıktan ayrılan bir kavram olmuştur. Ülkemizde faizsiz bankacılık uygulamaları ilk olarak özel finans kurumları adıyla 1985 yılında faaliyete başlamıştır. Özel finans kurumlarına yönelik 1999 ve 2001 yıllarında yapılan önemli değişikliklerin ardından, 2005 yılında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, bankalar kanunu kapsamına alınan özel finans kurumları, 2006 yılından itibaren katılım bankaları olarak anılmaya başlamışlardır. Katılım bankacılığı hakkında bilgi vermeye çalıştığımız bu çalışma ile faizsiz bankacılık prensibiyle çalışan katılım bankalarının ülkemizdeki gelişimi analiz edilmiş ve bu amaçla katılım bankalarının 2005-2013 dönemine ilişkin çeşitli verileri incelenerek, bankacılık sektöründeki yeri analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde, bireylerin katılım bankalarına yönelik algılarını ölçmek amacıyla hazırlanan anket çalışması, Batı Akdeniz bölgesindeki illerde uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS for Windows programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda, katılımcıların çoğunluğunun katılım bankalarını diğer bankalardan farklı buldukları, ancak katılım banklarının çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olma oranının düşük olduğu, son dönemlerde katılım bankalarının bilinirliğinin arttığı görülmüştür. Ayrıca dini hassasiyetler nedeniyle tercih etme sebebinin, bu kurumları tercih etmede etkili olan ilk tercih sebebi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Interest-free banking applications often referred to Islamic banking, in which there is no place for interest; thus, it is a concept that differs from conventional banking. In our country, interest-free banking applications firstly started their operations in 1985, named private finance institutions. After making significant changes for private financial institutions in 1999 and 2001; in 2005, these institutions are included in the scope of Banking Law within the changes carried out in the Banking Law No: 5411, and they referred to as participation banks since 2006. In this study, where we have aimed to give information about the participation banks, the development of participation banks working with the principle of interest-free banking in our country and their place in the banking sector is analyzed by examining various data related to participation banks between the period of 2005 and 2013. In the empirical section of the study, a survey is applied in the cities of the Mediterranean Region, in which it is aimed to measure the perceptions of individuals towards participation banks, and the resulting data is analyzed by using SPSS for Windows software. As a result of the survey, it is observed that the majority of respondents consider participation banks different from other banks, the ratio of the people who has information about the working principle of the participation banks is low, and the awareness of the participation banks is increased in recent years. In addition, it is concluded that the religious sensitivities are not the first reason that affect people who choose these institutions.