Katılım ve mevduat bankalarının farkındalık düzeyinin karşılaştırılması: İç Anadolu bölgesinde bir araştırma
Comparison of the awareness level of participation and deposit banks: A research in the Central Anatolia region
  1. Tez No: 633168
  2. Yazar: EBRAR KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankası, Faizsiz Bankacılık, Mevduat Bankası, Konvansiyonel Bankacılık, Participation Bank, Interest-free Banking, Deposit Bank, Conventional Banking
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Katılım ve Mevduat bankacılığı ile ilgili bu çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Muhasebe Finans Bankacılık bölümünde yüksek lisans tezi olarak hazırlanan ''Katılım ve Mevduat Bankalarının Farkındalık Düzeyinin Karşılaştırılması: İç Anadolu Bölgesinde Bir Araştırma'' konulu çalışmada kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Bankacılık sektörünün Türkiye'deki tarihine bakıldığında iniş çıkışlarla dolu bir geçmiş söz konusudur. Banka kullanıcıları tarafından Konvansiyonel Bankacılık daha çok tercih ediliyor olsa da Faizsiz bankacılığın piyasadaki önemi gün geçtikçe artmaktadır. İlk kuruluş aşamasında Katılım bankacılığı şube ve kuruluş sayısı olarak yok denecek kadar azdır şu anda ise 5 tane Katılım Bankası Türkiye'de 30 yılı aşkın süredir faaliyet göstermektedir. Bu faaliyet süresince Katılım Bankacılığı sadece faiz hassasiyeti olan insanların tercihinden çıkmıştır. Artık sadece tutucu kesimin tercih ettiği bir banka algısından çıkmıştır. Türkiye dışındaki Faizsiz Bankaların ve Mevduat Bankalarının ne için tercih edildiğine dair birçok araştırma yapılmış olmasına rağmen Türkiye'deki Katılım ve Mevduat bankalarının ne için tercih edildiğine dair çalışma yok denecek kadar azdır. Katılım Bankacılığının İç Anadolu Bölgesinde araştırılmasının temel sebebi daha fazla muhafazakar müşteri portföyünden oluşmasıdır. İç Anadolu Bölgesindeki bir il ile Ege, Akdeniz vb. bölgesindeki iller arasında müşteri tercihi açısından farklılık gözlemlenebilmektedir. Bu gözlemin kaynak ve tespiti Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun resmi sitesinde Fintürk verilerine bakılarak net bir şekilde görülmektedir. Bu çalışmanın hedefi İç Anadolu Bölgesinde Katılım ve Mevduat Bankalarının ne için tercih edildiğine dair literatüre katkıda bulunmaktır. Aynı zamanda banka müşterilerinin katılım ve mevduat bankaları üzerindeki memnuniyet derecesi ölçülecektir. Bu amaçla: İç Anadolu Bölgesinin 13 ilindeki (Eskişehir, Çankırı, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Sivas, Niğde, Karaman) katılım bankasının müşterileri ve mevduat bankasının müşterileri arasından ana kütle seçilmiştir. Her il bazında nüfus sayımı yapılmış olup, 1068 kişiden oluşan ana kütle üzerinde anket tekniği uygulanarak veri toplanmıştır. Anket çalışmasının bir kısmı link üzerinden bir kısmı yüz yüze görüşülerek yapılmıştır ve araştırmada katılımcıların isimleri gizli tutulmuştur. Araştırma kapsamında toplanan veriler, sadece bilimsel amaçlar doğrultusunda kullanılacak olup araştırmanın dışında ya da başka bir araştırmada kullanılmamıştır. Toplanan veriler SPSS 22 programında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared as a master thesis in Accounting and Finance Department of Institute of Social Sciences of Sivas Cumhuriyet University'' Comparison of Awareness Level of Participation and Deposit Banks: A Research in Central Anatolia Region Muhasebe. When we look at the history of the banking sector in Turkey it is a history full of ups and downs in question. Although conventional banking is preferred by the Bank's users, the importance of interest-free banking is increasing day by day. The number of participation banking branches and organizations in the initial establishment stage is almost negligible. We have only 5 units Participation Bank has been operating in Turkey for more than 30 years. During this activity, Participation Banking has emerged only from the preference of people with interest sensitivity. Now, only the conservative sector is preferred by a perceived bank. What non-interest bearing deposits of banks and the Bank for outside Turkey have been many studies to show that although preferred to what the accession and deposit banks in Turkey is almost no work that is preferred. The main reason why participation banking is explored in Central Anatolia is the fact that it consists of more conservative customer portfolio. A province in the Central Anatolia region in the Aegean, the Mediterranean region in the region between the customer preferences can be observed in terms of differences. The source and determination of this observation is clearly seen on the official website of the Banking Regulation and Supervision Agency by looking at the Fintürk data. The aim of this study is to contribute to the literature about the participation and deposit banks in Central Anatolia. At the same time, the degree of satisfaction of bank customers on participation and deposit banks will be measured. For this purpose: In the 13 provinces of the Central Anatolia Region (Eskişehir, Çankırı, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Sivas, Niğde, Karaman), the main mass was selected among the customers of the participation bank and the deposit bank. The sample of the study consisted of 1068 people. Data will be collected by using questionnaire technique. The questionnaire will be interviewed face to face and the names of the participants will be kept confidential. The data collected within the scope of the research will be used only for scientific purposes and will not be used outside of the research or in any other research. The collected data will be evaluated in SPSS 22 program.