Türkiye'de ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmaların yoğunlaşma düzeyleri ve bir uygulama
Market concentration levels of firms operating in Turkey's pharmaceuti̇cal sector and an application
  1. Tez No: 369211
  2. Yazar: MUHAMMET ZAFER BATTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğunlaşma, Piyasa Yapısı, İlaç Sektörü
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmanın amacı yoğunlaşmanın kavramsal çerçevesini, türlerini ve piyasa yapısına dair paradigmaları inceleyerek, yoğunlaşma kavramın; büyüme, dış ticaret, istihdam, maliyet, rekabet, üretim ve verimlilik ile olan ilişkilerini ele almak ve en temel yoğunlaşma ölçüm metotlarından ikisi olan; M-Firma Yoğunlaşma Oranı (CRM) ve Hirchman-Herfindalh İndeksi (HHI) ile ilaç firmalarının 2005-2013 yılları arasındaki satış değerleri üzerinden Türk İlaç Sektörü yoğunlaşmasını ölçmek ve bu piyasanın yapısal durumunu ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, CR4'e göre; ilaç sektöründe yoğunlaşma oranı düşük, piyasada rekabet var, CR8'e göre; yoğunlaşma oranı orta düzeyde, piyasada azalan rekabet var, H-H İndeksine göre ise de; yoğunlaşma oranı düşük ve piyasada tam rekabet var sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the conceptual framework of market concentration, its types and paradigms related to its market strcuture. Doing this, the study aims to deal with the relation among market concentration and foreign trade, employment, cost, competition, production and productivity. The study in detail tries to measure the market concentration and figure out the structural state of the Turkish pharmaceutical sector using two basic concentration measurement methods namely M-Firm Concentration Ratio and Hirchman-Herfindahl Index and the sales of pharmaceutical firms in 2005-2013. In accordance with this aim, the following conclusions have been achieved; with respect to CR4; market concentration level in pharmaceutical sector is low, competition exists, with respect to CR8 ; market concentration level is medium, competition is dimishing, with respect to H-H Index; market concentration level is low and competition is perfect. KEY WORDS: Market Concentration, Market Structure, Pharmaceuticals.