Organizasyonlarda çatışma ve çatışma yönetiminde liderlik üzerine bir araştırma
A research on the relationship between leadership styles and conflict management
  1. Tez No: 369249
  2. Yazar: REŞİT ÇÜRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Liderlik, Liderlik Tarzları, Conflict, Conflict Management, Leadership, Leadership styles
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, çatışma yönetimi ile liderlik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Dört ana bölümden meydana gelen çalışmanın“Çatışma”başlıklı ilk bölümünde; çatışma kavramının tanımı, çatışmaya ilişkin yaklaşımlar, çatışma türleri, çatışma nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi verilecektir.“Çatışma Yönetimi”başlıklı ikinci bölümde; çatışma yönetimi kavramı, çatışma yönetim kuramları, çatışma yönetiminde faktörler, çatışmalarla başa çıkma yöntemleri ve çatışma yönetim süreci konularına değinilecektir. Üçüncü bölümde liderlik kavramı, liderlik tipleri, liderlik kuramları, liderlikle ilgili modern yaklaşımlar ve liderlik tarzları ile çatışma yönetimi ilişkisi konuları ele alınacaktır. Çalışmanın araştırma kısmının bulunduğu son bölümde, araştırmaya ait oluşturulmuş hipotezleri test etmek amacıyla gerçekleştirilmiş anket çalışmasına ait bulgulara yer verilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Bernard Bass ve Bruce Avolio tarafından geliştirilen“Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği”(Multi Factor Leadership Questionnaire – MLQ 5X3), M. Azfalur Rahim tarafından geliştirilen“Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği”(The Rahim Organizational Conflict Inventory) ve yöneticilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Söz konusu bulgular, SPSS 22.0 adlı programda analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between leadership styles and conflict management. Study comprises of four main sections: In the first part entitled“Conflict”, the definition of conflict, approaches about conflict, types of conflict, causes and consequences of conflict were discussed. In the second part named“Conflict Management”; the concept of conflict management, conflict management theories, conflict management factors, methods of coping with conflict and conflict management process were explained. In the third part the concept of leadership, types of leadership, leadership theories, modern approaches about leadership and the relationship between leadership style and conflict management were discussed. In the final part of the study, findings of the empirical research carried out in order to test the hypotheses generated in scope of the study are presented. In order to collect data, Multifactor Leadership Questionnaire-MLQ 5X3 which was developed by Bernard Bass and Bruce Avolio, The Rahim Organizational Conflict Inventory-II which was developed by M. Afzalur Rahim and“Personal Information Form”which was developed by the researcher in order to determine personal characteristics were applied. The findings were analyzed by the program called SPSS 22.0.