Sözcükbilim açısından Ordu ağzı ile ilgili popüler yayınlar
Popular publications about Ordu dialect in terms of lexicology
  1. Tez No: 369256
  2. Yazar: ÖMER ORAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, söz varlığı, popüler yayın, sözcükbilim, Dialect, vocabulary, popular publication, lexicology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu araştırmada Ordu ve yöresi ağızlarıyla ilgili popüler yayınlar, sözcükbilim açısından incelenmiştir. Popüler yayınların ağız bilimi çalışmalarına katkılarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Ordu ve yöresi ağızlarına ait veriler sunan yirmi dört popüler yayın değerlendirilmiştir. Bu yayınlardaki söz varlığı ögeleri şu plana göre incelenmiştir: 1. Madde Başı Sayısı 2. Derleme Sözlüğü'nde Bulunmayanlar 3. Derleme Sözlüğü'nde Olup Yanlış veya Farklı Anlamlandırılanlar 3.1. Yanlış Anlamlandırılanlar 3.2. Farklı Anlamlandırılanlar 4. Bölge Ağızlarında Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nde Bulunmayanlar 4.1. Atasözleri 4.2. Deyimler Toplam olarak 14.479 madde başı sözcük, 407 atasözü, 330 deyim, 56 dua, 199 beddua incelenmiştir.“dualar ve beddualar”atasözü veya deyimlerin içerisinde ele alınmıştır. Farklı yayınlarda tekrarlanan her sözcük, deyim veya atasözü bir kez sayılmak şartıyla“Derleme Sözlüğü'nde Bulunmayanlar”alt başlığında 1226 sözcük,“Bölge Ağızlarında Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nde Bulunmayanlar”alt başlığında 123 atasözü ve 363 deyim bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the popular publications about Ordu dialect are researched in terms of lexicology. The aim is to review the contributions of popular publications to the dialect. In the scope of the research, twenty four popular publications that offer data about Ordu dialect were reviewed. The words that are used in these were studied as follows; 1. Number of Lexical Entries 2. Those That Are not Included in Derleme Sözlüğü 3. Lexical Phrases Included in Derleme Sözlüğü but Not Named Correctly or Named Differently 3.1. Named Inaccurately 3.2. Named Differently 4. Items not included in Bölge Ağızlarında Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 4.1. Proverbs 4.2. Idioms In total, 14.479 lexical entries, 407 proverbs, 330 idioms, 56 prayers, 199 curses were reviewed.“prayers and curses”were included in proverbs and idioms. All words that are seen in different publications were counted once and it was found that there are 1226 words under the subtitle of“Those That Are not Included in Derleme Sözlüğü”and 123 proverbs and 363 idioms under the subtitle of“Items not included in Bölge Ağızlarında Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”.