Hâricî fırkalarından Necedât'ın doğuşu ve başlıca görüşleri
The emergence of the Nadjadât which is one of the khâwârij sects and their main opinions
  1. Tez No: 369255
  2. Yazar: DURMUŞ AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâricîlik, Necedât, Necde b. Âmir, İman, Tekfîr, Khâridjite, Nadjadât, Najda Ibn Âmir al Hanafî, Faith, Takfir
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İlk dönem İslam düşünce tarihinde önemli izler bırakan hadiselerden biri, Hâricîlik hareketidir. Kendi içinde değişik fırkalarla varlık bulmuş olan bu hareketin önemli kollarından biri şüphesiz Necde b. Âmir'in başını çektiği Necedât'tır. Bu çalışmamızda Hâricîliğin ana fırkalarından biri olarak kabul edilen Necedât'ın doğuşu, tarihsel gelişim süreci ve belli başlı görüşlerini incelemeye çalıştık. Giriş ve üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde, metod ve kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Hâricîliğin ortaya çıktığı dinî ve siyasî ortamdan bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Hâricîlerin fırkalara ayrılma süreci, Necedât'ın ortaya çıkışı ve Necedât ile ilişkilendirilen fırkalar ele alınmış ve üçüncü bölümde ise, Necedât'ın itikadi, siyasi ve fıkhi görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the events which has traced in the history of early Islam is Khârijite movement. Nadjadât that his leadership is Najda Ibn Âmir is undoubtedly one of the important subsects of this movement of which has presenced with different branches. In our study, we tried to examine the birth of Nadjadât, which is accepted as one of the main sects of the Khawârij, its historical process and specific ideas. Our dissertation consist of an introduction and three sections. In the introduction, it had been given information about method and sources. In the first part it had been talked about religious and political environment which Khâridjite has borned. In the second part, it was dealt the process of separation of the Khâridjites, the emergence of Nadjadât and sects belonged to Nadjadât. In the third section, it was examined theological, political and jurisprudence opinions of Nadjadât.