Sanat üretim ortamı olarak görüntü
Image as art production medium
- Tez No: 369279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUAMMER BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Görüntü, Kopyalama, Fotoğraf, Video, Resim, Art, İmage, Copy, Photography, Video, Painting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Fotoğrafın icadına kadar, belirli bir yüzey üzerinde görüntülerin temsillerinin oluşturulmasının en geleneksel yöntemi, resim yapmaktı. Fotoğrafla birlikte elin işlevi, göze yüklenir ve geleneksel resmetme tekniklerinin yerini ışıkla resmetme almıştır. Video ise ışıkla resmetme sürecine daha önce var olmayan ekranı dâhil etmiştir. Ekran, ışıklı yüzeyin gündelik yaşama kattığı yeni kullanım biçimleriyle toplumsal bir dönüşümün de simgesi haline gelmiştir. Bu çalışma kapsamında, bir sanat üretim ortamı olarak görüntünün, mitoloji ve felsefe ile olan ilişkisi irdelenip, teknolojik gelişmeler ışığında kavramsal ve biçimsel olarak nasıl dönüştüğü ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Till the invention of photography, the most traditional way of having representations of images on a specific surface was drawing. Along with the photography, the function of the hand has been taken over by the eye and the traditional drawing methods have been placed by portraying with light. Meanwhile videos have included the screen, which had not existed before, into the portraying with light process. Screen has become the symbol of a social transformation with the new usage forms that bright surface put in the daily life. Within the scope of this study, as an art production media, the image's relation with myths and philosophy and how it has transformed in consideration of technological developments by means of notion and style has been examined.