Sinema, kişisel gelişim, sanat alanlarında verilmiş çağdaş felsefi ve düşünsel yapıtlardan esin ve çözümlemelerle 'Üç' isimli dans projesinin hazırlanması ve sahneye konması
Preparation and presentation of the choreography of the dance project 'Three' with/based on inspirations and analyses drawn from contemporary, philosophical and intellectual works produced in the fields of, cinema personal development and art
  1. Tez No: 369278
  2. Yazar: SERNAZ DEMİREL TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri İlişkiler, Açgözlülük, İhtiras, Çelişki / Çatışma, Ego, Human Relations, Greed, Ambition, Conflict, Ego
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezin konusunu oluşturan“Üç”isimli dans projesi; performansın koreografı olan Sernaz Demirel Temel'in insan ilişkileri ve davranışları kapsamındaki kişisel deneyimlerinin, gözlemlerinin ve fikirlerinin hem fiziksel hem de entelektüel yansımalarını ortaya koymaktadır. Koreograf, kavramsal açıdan varoluşa dair sahip olduğu şahsi bakış açısını faydalandığı pek çok yazılı, görsel ve işitsel kaynaktan aldığı ilhamla harmanlayarak bu tezin konusu olan koreografiyi oluşturmuştur.“Üç”, Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi, Peter Jackson'nun yönetmenliğini yaptığı“Zeitgeist”belgesel filmi ve Alman yazar Eckhart Tolle'ün“Yeni Bir Dünya”adlı kitabından çıkarılan sonuçların sentezlenmesini içerir.“Üç”, tüm bu kaynak ve verilerden yola çıkılarak ulaşılan sonucun bir dans projesi ile sanatsal yapıta dönüştürülmesidir.“Üç”isimli dans projesi, koreografın esinlenmelere bağlı sentezini ve bunun duygusal ve düşünsel yansımalarını sunacak şekilde vücuda getirilmiştir. Sonuç olarak, temel konusu ego ve onun insan ilişkileri üzerindeki etkileri ve önemi olan“Üç”isimli dans projesi vasıtasıyla, bunu sahneye koyan performans sanatçıları, günlük koşuşturmaca, kendini iyice kaybetmiş bir halde sadece kendi isteklerine, arzularına odaklanmış olan insanları, hiç olmazsa bir dans performansı süresi boyunca, yeniden bilince çağırmaya, yaşamlarını, hedeflerini bir kez daha gözden geçirmeye davet etmeye çalışmıştır. Her bir performans; önceden hazırlanmış hareketlerden ve akıştan oluşan bir koreografiye sahip olsa da, işin insan faktörünü temsil eden dansçı ve izleyici unsurlarının da etkisiyle, her zaman hem bir öncekinden hem de bir sonrakinden farklılaşmaktadır. Sanat her zaman insanları durup düşünmeye, sorgulamaya, daha iyisinin, daha doğrusunun ne olabileceğini araştırmaya sevk eder.
Özet (Çeviri)
The dance project“Three”which is the subject of this thesis, reveals both physical and intellectual reflections of the personal experiences, observations and ideas of Sernaz Demirel Temel-the choreographer of this performance, collected within the scope of human relations and behavior. The choreographer, has created the choreography which is the subject of this thesis, by blending her personal perspective about“existence”on conceptual basis, with the inspiration she has taken from various written, visual and audial sources she has made use of/utilized. Dance Project“Three”, involves a synthesis of the conclusions drawn from the International Human Rights Declaration, the documentary of Peter Jackson“Zeitgeist”and the book“A New World”by German author Eckhart Tolle.“Three”has been developed by transforming the ideas attained starting out from all these various sources and inputs, into an artistic work by means of a dance project. Dance Project“Three”, has been brought into being, so as to present a synthesis of the choreographer related to her inspirations and the emotional and intellectual reflections of these. Eventually the performance artists that have staged the result/their impression through/by means of the dance project“Three”-whose main subject is the ego and its impact on human relations- have made an effort to invite people, who seem to focus in an overwhelmed state, only on their own wishes and desires amidst the daily rush, to regain consciousness and to review their life and goals once again, at least over the course of a dance performance. Even though each performance has a choreography that consists of formerly prepared movements and flows, with the impact of the dancers and the spectators who represent the human factor of the work, each performance always differentiates from both the preceding and the following ones. Art is a phenomenon, at all times making people stop and think, question and seek for the better and the truest of all.