Ortaokullarda görev yapan okul yöneticilerinin liderlik stilleri ve yönetim tarzları (Manisa ili örneği)
Leadership and management styles of school administrators working in secondary schools (Manisa province sample)
  1. Tez No: 909587
  2. Yazar: MEHMET DENİZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Liderlik, Yönetim tarzı, Liderlik stilleri, Management, Leadership, Management style, Leadership styles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, resmi ortaokullarda görevli ortaokul öğretmenlerinin görüşlerine göre, okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile yönetim tarzları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Literatürde benzer konularda yapılan çalışmalara rağmen, bu araştırmanın özgünlüğü, Manisa ilindeki iki büyük ilçedeki okul yöneticilerinin liderlik stilleri ve yönetim tarzlarının eğitim ortamına olan etkilerini öğretmen algıları üzerinden analiz ediyor olmasıdır. Bu çalışma, söz konusu ilçelerdeki okul yöneticilerinin liderlik stilleri ve yönetim tarzlarının, eğitim örgütlerinin hedeflerine ulaşmasındaki rolünü inceleyerek, eğitim yönetimi alanında katkı sağlamayı amaçlamıştır. Araştırma, okul yöneticilerinin liderlik ve yönetim tarzlarının öğretmenlerin algıları doğrultusunda değerlendirilerek, eğitim ortamındaki etkilerinin belirlenmesine odaklanacaktır. Bu kapsamda, nicel veri analizi yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Manisa İli Yunusemre ve Şehzadeler İlçelerinde 2023- 2024 Eğitim Öğretim Yılı içerisinde ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre ortaokullarda 728 öğretmen bulunurken, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre ise 513 öğretmen bulunmaktadır. Toplamda bu iki ilçede ortaokullarda görev yapan 1241 öğretmenden 342'si örneklem olarak belirlenmiştir. Veri toplama sürecinde“Okul Yöneticilerinin Liderlik Stili Ölçeği”ve“Okul Yöneticilerinin Sergiledikleri Yönetim Tarzları Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklemler için ilişkisiz örneklemler t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi şeklinde parametrik analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Ayrıca, analiz varsayımları, betimsel ve dağılımsal istatistikler de gözden geçirilmiştir. Araştırma sonuçları, ortaokullarda görev yapan okul yöneticilerinin liderlik stilleri ve yönetim tarzları arasında belirgin bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Liderlik stillerinde en düşük puan otokratik liderlik stiline, en yüksek puan ise serbestlik tanıyan liderlik stiline aittir. Bu, okul yöneticilerin genellikle katılımcı ve özgürlükçü bir liderlik yaklaşımı sergilediklerini göstermektedir. Yönetim tarzlarında ise en düşük puan ilgisiz yönetim tarzına, en yüksek puan ise otokratik yönetim tarzına aittir. Bu bulgu, okul yöneticilerin karar alma süreçlerinde baskın olduklarını ve işlerin nasıl yapılacağı konusunda net yönlendirme sağladıklarını göstermektedir. Cinsiyetin liderlik stilleri ve yönetim tarzları konusundaki algılar üzerinde belirleyici bir faktör olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, katılımcıların kıdem sürelerinin uzunluğunun yönetim tarzlarına yönelik algılarında anlamlı bir değişiklik yaratmadığı, kıdem seviyesinin bu algıyı etkilemediği gözlemlenmiştir. Buna karşın, branş alanlarına göre öğretmenlerin okul yöneticilerin liderlik stilleri algılarında önemli farklılıklar olduğu görülmüştür. Sözel-dil, sözel-sayısal ve sözel-özel yetenek grupları arasında bu farklılıklar belirginken, dil ve sözel grupları arasında okul yöneticilerin yönetim tarzları algıları açısından anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Ancak diğer branş alanlarında bu farklılıkların gözlenmediği belirtilmiştir. Okul yöneticilerinin öğretmenler tarafından daha olumlu bir şekilde algılandığı ve değerlendirildiği bulunmuştur. Bu durum, okul yöneticilerinin liderlik ve yönetim becerilerinin etkili olduğunu ve öğretmenler arasında güven ve memnuniyet oluşturduğunu düşündürmektedir. Sonuç olarak, liderlik stilleri ile yönetim tarzı arasındaki ilişkinin yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Okul yöneticilerin liderlik stillerinin ve yönetim tarzlarının öğretmenler üzerindeki etkileri dikkate değer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between school administrators' leadership styles and management styles according to the views of secondary school teachers working in public secondary schools. Despite the studies on similar topics in the literature, the originality of this study is that it analyzes the effects of leadership styles and management styles of school administrators in two large districts in Manisa province on the educational environment through teachers' perceptions. This study aims to contribute to the field of educational administration by examining the role of leadership styles and management styles of school administrators in these districts in achieving the goals of educational organizations. The research will focus on determining the effects of school administrators' leadership and management styles in the educational environment by evaluating them in line with the perceptions of teachers. In this context, relational survey design, one of the quantitative data analysis methods, was used. The population of the study consists of teachers working in secondary schools in Yunusemre and Şehzadeler Districts of Manisa Province in the 2023-2024 Academic Year. According to the data of Yunusemre District Directorate of National Education, there are 728 teachers in secondary schools, while according to the data of Şehzadeler District Directorate of National Education, there are 513 teachers. In total, 342 out of 1241 teachers working in secondary schools in these two districts were determined as the sample. In the data collection process,“School Administrators' Leadership Style Scale”and“School Administrators' Management Styles Scale”were used. The data obtained were analyzed with parametric analysis methods such as Pearson Product Moment Correlation Analysis, Unrelated Samples t-test for Independent Samples and One-Way Analysis of Variance. In addition, analysis assumptions, descriptive and distributional statistics were also reviewed. The results of the study revealed that there is a significant relationship between leadership styles and management styles of school administrators working in secondary schools. The lowest score belongs to autocratic leadership style and the highest score belongs to permissive leadership style. This shows that school administrators generally exhibit a participative and libertarian leadership approach. In management styles, the lowest score belongs to disinterested management style and the highest score belongs to autocratic management style. This finding shows that school administrators are dominant in decision-making processes and provide clear direction on how to do things. It was concluded that gender was not a determining factor on the perceptions of leadership styles and management styles. In addition, it was observed that the length of seniority of the participants did not create a significant change in their perceptions of management styles, and the level of seniority did not affect this perception. On the other hand, it was observed that there were significant differences in teachers' perceptions of school administrators' leadership styles according to branch areas. While these differences were evident between verbal-linguistic, verbal-numerical and verbal-special ability groups, a significant difference was observed between language and verbal groups in terms of their perceptions of school administrators' management styles. However, it was stated that these differences were not observed in other branch areas. It was found that school administrators were perceived and evaluated more positively by teachers. This suggests that school administrators' leadership and management skills are effective and create trust and satisfaction among teachers. As a result, the relationship between leadership styles and management style was found to be at a high level. The effects of school administrators' leadership styles and management styles on teachers were found to be remarkable.