Ana ve Çocuklara Salname transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Salname for Mother and Childs
  1. Tez No: 369296
  2. Yazar: ÖZGÜR YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ana, Çocuk, Salname, Himaye-i Etfal Cemiyeti, Tıp, Mother, Father, Childeren, Salname, Himaye-i Etfal Cemiyeti, Medicine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, 1927 senesinde çıkarılan ''Ana ve Çocuklara Salname'' adlı salnamenin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Özellikle Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Tıp Bilimi'nin gelişim seviyesini gözler önüne sermekte ve bu bilimin günümüzle olan seviyesini karşılaştırma imkânı vermektedir. Ana ve Çocuklara Salname o günün annelerine, çocuklarının sağlıkları konusunda birçok günlük pratik bilgi vermekle birlikte, dönemin şartlarında var olan önemli hastalıklara karşı korunma yollarıyla ilgili de anneleri bilgilendirmiştir. Bu salname Himaye-i Etfal Cemiyeti (Günümüzde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) bünyesi altında çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the transcription and evaluation of the salname –annual-named“ Salname for Mother and Childs”published in 1927. It, espacially in the first years of the Republican period, displayed the level of medical sciences and gave way to opportunity of comparison to todays's medical sciences .“ Salname for Mother and Childs”had practical knowledge about the childs healts and significant deseases in the period and protection ways of them for the mothers. This salname was pubished by Himaye-i Etfal Cemiyeti.