Türk basın tarihinde Ahali gazetesi
Ahali̇ newspaper in the hi̇story of the Turkish press
- Tez No: 369301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Ahali, Filibe, Basın, Osmanlı Devleti, Ahali, Plovdiv, Press, Ottoman Empire
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Basın tarihi ile ilgili çalışmalar tarih araştırmaları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü gazeteler yayınlandığı döneme ışık tutan önemli kaynaklardır. Osmanlı Devletinde basın kavramı çağdaşlarına nazaran daha geç teşekkül etmiştir. Matbaa Osmanlı ülkesine XV. yy 'da gayrimüslimler aracılığıyla girmiş ve Türkler tarafından ilk matbaa 1727 yılında İbrahim Müteferrika tarafından kurulmuştur. İlk Türkçe gazete de devlet tarafından 1831 yılında çıkarılan Takvim-i Vekayi olmuştur. Daha sonra özellikle 1865 Vilayet Nizamnamesi ile birlikte yerel gazeteler çıkarılmaya başlanmıştır. Ahali Gazetesi 1905 yılında Şarki Rumeli Vilayetinin Filibe şehrinde yayın hayatına başlamıştır. Bu çalışmada gazetenin 1905-1907 yılları arasında çıkan 1-125 sayıları arasındaki 44 sayısı incelenmiştir. Ahali Gazetesi günlük olarak çıkan 4 sayfalık bir gazetedir. İmtiyaz sahibi Mehmet Sabri Bey, mesul müdürü ise Yunus Reşit Bey'dir. Siyasi bir gazete olması sebebiyle genelde siyaset haberlerini sütunlarına taşıyan gazete sosyal haberlere de yer vermiştir. Gazetede Osmanlı Devleti ile ilgili haberlerin yanı sıra Hariciye haberlerine de yer verilmiştir. Ahali gazetesi dönemine göre aydın özgürlükçü, evrensel değerleri benimseyen milliyetçi bir gazete olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies relevant the“ history of press ”is very important at the history researches because newspapers are important sources to shed light on the period when published. Compared to the contemporary concept of the press in the Ottoman Empire was formed later. Printing XVth Century Ottoman country 'through the non-Muslims entered and first Turkish printing press was established by Ibrahim Müteferrika in 1727. The first Turkish newspaper was printed by the Empire in 1831. İt named Takvim-i Vekayi. Afterward“Vilayet Nizamnamesi”, and local newspapers began to printed in 1865. Ahali Newspaper started to published in Astern Rumelia city of Plovdiy in 1905 İn this study,1905 between 1906 of this newspaper was reached to us. This examination of the Ahali Newspapar 1 between 125 number and 44 edition was examined. Ahali Newspapr was formed 4 pages and daily basis. Franchise owner Mehmet Sabri Bey, the responsible manager Yunus Rashid Bey. This Newspaper generally had political news and also social life news. Journal of the Ottoman Empire, as well as External news about the news was also included. Population compared to the period intellectuals newspaper, liberal, nationalist adopting universal value is emerging as a newspaper.