Mobil alışverişin benimsenmesi üzerinde etkili olan faktörler
The factors affecting the adoption of mobile shopping
  1. Tez No: 369321
  2. Yazar: ALİ DER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ MURAT MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniliklerin Benimsemesi, Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi, Mobil Alışveriş, Akıllı Telefonlar, Adoption of innovation, Unified Theory of Acceptance and Use of Technology, mobile shopping, Smartphone
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
1990'lı yıllarda ülkemizde çok sınırlı alanda kullanılan İnternet hızla yaygınlaşmaya başlamış bugün için hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Önceleri internete bağlanmak için masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, kişisel dijital yardımcılar kullanılırken şimdilerde ise akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden internete erişim sağlanmaktadır. Bilgi iletişim teknolojilerinde (BİT) yaşanan bu değişim sadece ürün bazlı olmayıp altyapı teknolojileri de hızla gelişmektedir. Özellikle ülkemizde 3G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla mobil internet kullanımı hızla artmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2013 yılı son çeyrek pazar verileri raporuna göre ülkemizde 68 milyonun üzerinde mobil abone olup bunun 22,4 milyonu cepten internet hizmeti almaktadır (BTK, 2013:26-35). Geride bıraktığımız 15 yılda Bilgi iletişim teknolojilerinde baş döndürücü hızda yaşanan gelişmeler dünyamızda ve ülkemizde başta siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik olmak üzere birçok alanda değişmelere sebep olmuştur. Artık insanlar alışveriş için mağaza mağaza dolaşmak yerine, yer ve zamana bağlı kalmadan cep telefonları ve tablet bilgisayarlar üzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu çalışma yeniliklerin benimsenmesi teorilerinden Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi-2 çerçevesinde mobil alışverişin benimsenmesi üzerine etkili faktörleri incelemektedir. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler“Korelasyon”ve“Çok Değişkenli Regresyon Analizi”yapılarak değerlendirilmiştir. Analizler sonucuna göre; davranışsal niyeti performans göstergesi, çaba göstergesi, sosyal etki, fiyat-değer, alışkanlık ve güvenin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Internet, used in restricted areas in our country in 1990s, has become more common and been an indispensable part of our lives today. While personal computers, laptops, personal digital assistants were used previously to access internet connection, nowadays the medium has changed to the use of smartphones and tablet pcs. The change in the information and communication technology (ICT) is not only in products but infrastructure technology services has been developing rapidly as well. Mobile internet usage has been in progress with the popularization of 3G technology particularly in our country. According to market data from Information and Communication Technologies Agency (ICTA) related with the fourth quarter of 2013, there are more than 68 million mobile users in our country, 22.4 million of whom get mobile internet service (BTK, 2013:26-35). Over the last fifteen years, the unprecedented development in the information and communication technology has caused changes in many fields especially politically, culturally, socially and economically. Today, people shop through their mobile phones and tablet PCs without the limitation of time and place rather than go shopping physically. This study examines effective factors of mobile shopping within the frame of Unified Theory of Acceptance and Use of Technology-2, one of the adoption theories of innovation. A questionnaire was used as the data-collecting tool. Then, the acquired data was utilised through correlation and multivariate analysis of regression. According to analysis results, it was seen that behavioural intention performance indicator, effort indicator, social effect, price-value, habits and confidence have some effect on the adoption of mobile shopping.