PKK/KCK eylem profili: Gaziantep örneği
PKK/KCK action profile: A case study in Gaziantep
- Tez No: 369326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: PKK, KCK, Terör, PKK, KCK, Terror
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın amacı, PKK/KCK örgütünün Gaziantep'te 2003-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği eylem profillerini ayrıntılı bir biçimde betimleyerek, konuya ilişkin nitelikli tartışmalar ve değerlendirmeler yapmaktır. Araştırmaya ilişkin veriler nitel araştırma tekniklerinden birisi olan doküman analizi yoluyla toplanmış ve elde edilen verilerin geçerlik-güvenirlik analizleri; eş uzman incelemesi, dış denetim ve çoklu kodlayıcı süreçleri yoluyla sağlanmıştır. Veri toplama sürecinde, PKK/KCK'nın Gaziantep ilinde 2003-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği eylemler ayrıntılı olarak incelenmiş; toplamda 18 farklı türde 173 eylemin gerçekleştiği; bu eylem türleri gerçekleştirilen kodlamalar sonucunda altı başlık altında sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda, Gaziantep ilinde eylemlerin yıldan yıla tarz ve yoğunluk olarak değiştiği görülmüştür. Bazı yıllarda şehir içi şiddet eylemlerinde yoğunluk olmasına karşın bazı yıllarda ise yürüyüş, basın açıklaması ve propaganda faaliyetleri tarzındaki eylemlerinin çok daha yoğun yaşandığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ve ulaşılan sonuçlar ışığında; tarz ve yoğunluk olarak yıldan yıla değişim gösteren terörist eylem profillerinin birbirinden farklı olması dolayısıyla, terörle mücadelede uygulamaya konulacak yol haritalarının da bu kapsamda şekillendirilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to depict the act profiles carried out by PKK / KCK organizations in Gaziantep between 2003-2013 in a detailed way and to make sufficient arguments and assessments about the issue. The data about the research' were collected by document analysis, one of the qualitative research techniques and the validity and reliability analysis of the acquired data's provided by means of couple expert survey, external audit and multi encoder process. In the process of data collection, the acts of PKK/ KCK in Gaziantep between 2003-2013 were examined in detailed way, in total 173 acts in 18 different kinds're determined and these acts're classified under six headings. In the result of this research it's noticed that there were changes in the acts carried out in Gaziantep both in form and density year after year. While inner city violence acts are intense in some years; walking protests, press conference, propagations are intense in some years. In the light of collected data and results, it is suggested that the ways to be performed during countering terrorism should be shaped within this context since terrorist act profiles which change year after year both in form and density are different from each other.