İllerin gelişiminde altyapı yatırımlarının önemi ve İller Bankası'nın rolü
The importance of infrastructure investments in the development of the provinces and the role of the İller Bank
  1. Tez No: 369337
  2. Yazar: ERDEM SELMAN DEVELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Altyapı Yatırımları, Üstyapı Yatırımları, İller Bankası, İllerin Gelişimi, Infrastructure Investments, Superstructure Investments, The ILLER Bank, The Development of the Provinces
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İllerin gelişimine etki eden en önemli faktörlerden biri kentsel altyapı yatırımlarıdır. Çünkü kentsel altyapı yatırımları, doğrudan ve dolaylı etkileri ile illerin sosyo-ekonomik gelişimi üzerinde belirleyici olmaktadır. Doğrudan etki; içmesuyu, kanalizasyon, harita ve imar planı, katı atık gibi yatırımlarda kendini göstermektedir. Bunlar temel altyapı yatırımları olarak adlandırılarak, bir ilin yaşanılabilir hale gelmesine doğrudan katkıda bulunurlar. Dolaylı etki ise; üstyapı yatırımlarında ve altyapı yatırımlarının özel sektör yatırımlarına olumlu dışsallık sunmasında ortaya çıkar. Üstyapı yatırımlarının gerçekleştirilebilmesi için, öncelikli olarak altyapının sağlam olması gerekmektedir. Çünkü altyapının sağlam olmasından sonra, üstyapı yatırımlarında istenilen sonuçlara ulaşılabilir. Tüm bu yatırımlar tam olduğunda ise, özel sektör faaliyette bulunmaya başlayacaktır. Dolayısıyla altyapı yatırımları, farklı etki kanalları ile illerin gelişimine son derece önemli katkılarda bulunmaktadır. Kentsel altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde dünyada olduğu gibi Türkiye'de de esas sorumlu kurum belediyelerdir. Ancak birçok belediye teknik, mali veya personel yetersizliğinden dolayı bu yatırımları kendisi gerçekleştirememektedir. Bu durumda devreye İller Bankası girmektedir. Güçlü kurumsal kimliği ve yıllardır sahip olduğu tecrübeyle belediyelerin eksik olduğu alanlarda, onlara destek olmaktadır. Bu desteğin esas olarak, mali ve teknik olmak üzere iki ayağı vardır. Mali destek; yatırımların gerçekleştirilmesi için mali gücü yeterli olmayan belediyelere kredi açılmasında ve genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan paylara Banka'nın aracılık etmesinde ortaya çıkmaktadır. Teknik destek ise; gerek ihale aşamasında, gerekse de yapılan işi kontrol eden teknik personel yoluyla kendini göstermektedir. Tüm bu değerlendirmelerden sonra çalışmanın ortaya koyduğu sonuç; altyapı yatırımları ile illerin gelişimi arasında paralel bir ilişki olduğu ve bu ilişkiye katkıda bulunan en önemli kurumun İller Bankası olduğudur.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors affecting improvement of the cities is urban infrastructure investments. This is because, urban infrastructure investments have been decisive on socioeconomic improvement of cities directly and indirectly. Direct effects emerge in investment fields such as potable water, sewage system, mapping and zoning plan, and solid waste. These are called primary infrastructure investments, and contribute directly to the cities becoming livable places. Indirect effects, on the other hand, appear on superstructure investments and infrastructure investments which is providing positive externalities to the private sector's investments. To achieve superstructure investments, infrastructure investments need to be fulfilled throughly. When the infrastructure is robust, the desired results can be achieved in the superstructure investments. And, when all these investments are complete, the private sector will start to operate. Therefore, infrastructure investments make extremely important contributions to the developments of cities via different channels of effects. Municipalities are the institutions mainly responsible for achieving urban infrastructure investments as it is all around the world. However, many municipalities cannot make these investments on its own due to insufficient technical knowledge, financial issues, and lack of employees. Therefore, The ILLER Bank takes on responsibility. With its strong institutional identity and decades of experience, The ILLER Bank supplements the areas where the municipalities are insufficient. This supplement mainly consists of two main components as financial and technical support. Financial support takes place on mediating financially insufficient municipalities to borrow a loan from Banks and getting the share allocated on General Budget Tax Revenues. Technical support, on the other hand, takes place on both during the auction stage and the technical staffs who control the implementation process. After all these assessments, the result of this survey is; there is a positive correlation between infrastructure investments and the developments of the provinces, and The ILLER Bank is the most significant institution making contribution on this interaction.