İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığı ile bilgisayar - internet kullanımı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
An investigation on the evaluation of the relationship between the reading habits of 8th grade elementary school students and their the habits of computer-internet usage
- Tez No: 369338
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE ÇAĞIMLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma Alışkanlığı, Bilgisayar ve İnternet Kullanımı Alışkanlığı, The Habit of Reading, The Habit of Computer ? Internet Usage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkezi ve merkeze bağlı köylerde random (rastgele) yöntemiyle belirlenen ilköğretim okullarındaki 8.sınıf öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığı ile bilgisayar-internet kullanımı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 550 öğrencinin önce kitap okuma alışkanlıkları üzerinde; cinsiyet farklılığı, anne ve babanın eğitim durumu, yaşanılan yerleşim biriminin etkileri analiz edilmiş buna ek olarak aynı öğrencilerin bilgisayar-internet kullanımları üzerinde; cinsiyet farklılığı, anne ve babanın eğitim durumu, yaşanılan yerleşim biriminin, kendilerine ait bilgisayara sahip olup olmamalarının etkileri ve yararlandıkları siteler araştırıldıktan sonra öğrencilerin bilgisayar-internet kullanımının okuma alışkanlıklarını etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Anket ile toplanan verilerin çözümlenmesinde frekans dağılımı ve kaykare teknikleri kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p? .05 olarak alınmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha çok kitap okudukları belirlenmiştir. Anne ve baba eğitim seviyesi arttıkça öğrencilerin boş vakitlerinde kitap okumayı tercih oranında azalma olduğu belirlenmiştir. İl merkezinde yaşayan öğrencilerin köyde yaşayan öğrencilere oranla evlerinde daha fazla kitaplık ya da kitap köşesi olduğu belirlenmiştir. İl merkezinde diğer yerleşim birimlerine göre imkânların daha iyi olması öğrencinin yerleşim birimine göre kitap okuma alışkanlığını etkilemesi gerekirken köydeki öğrencilerin kitap okuma oranı daha fazladır. Bilgisayar-internet kullanımı alışkanlıkları incelendiğinde elde edilen bulgular erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre bilgisayar başında daha fazla zaman harcadıkları belirlenmiştir. Evlerinde kendilerine ait bilgisayarı olan öğrencilerin bilgisayarı olmayan öğrencilere göre bilgisayar başında daha fazla zaman geçirdikleri sonucu ortaya çıkmıştır. İl merkezindeki öğrencilerin bilgisayar başında geçirdikleri zaman köydeki öğrencilere göre daha fazladır. Öğrencilerin bilgisayar ve internetten kitap, gazete ve dergi okuma sitelerini kullanma oranı oldukça düşük seviyededir. Öğrenciler daha çok sosyal paylaşım, oyun ve ders çalışma sitelerini kullanmayı tercih etmektedir. Ayrıca, il merkezindeki öğrenciler internetin okuma alışkanlıklarını etkilediği düşüncesini köydeki öğrencilere göre daha çok savunmakta olduğu belirlenmiştir. Bu da il merkezindeki öğrencilerin internete ulaşım olanağının ve bilgisayar başında geçirdiği sürenin daha fazla olmasından kaynaklanabileceği sonucunu akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, in the 2012-2013 academic year, was applied to evaluate the relationship between the reading habits of the 8th grade students and their habits of computer-internet usage whom were randomly chosen in the district of Adana centre and its central villages. In the study, after it was investigated firstly the effects of gender differences, education level of parents, the place of residence on the reading habits of 550 8th grade students then the effects of gender differences, education level of parents, the place of residence, their having or not a computer at home on the habits of computer-internet usage and the internet sites the students take advantage of , it was analysed whether the habits of computer-internet usage had any effect on the students' reading habits. For the data which were obtained from the questionnaire, frequency distribution and Chi-square techniques were performed. In the analysis, the level of significance was taken as p?.05. The finding of the research was summarised as follows: Female students read more than male students. As the education level of the parents increases, there is an increase at the rate of the students' preference of reading at free time. The students settling in the city centre have more book store or book corner at their home than the students in the village have.While the possibilities' being more in the city centre should have effected the students' reading habits, the rate of the students' reading habit in the village is a bit more. As to the pupils' habits of computer-internet usage, the findings show that the male students spend more time in front of the computer than the female students do. The time the students settling in the city centre spend in front of the computer is more than the students in the villge do. The rate of the students' usage of the sites of reading book, magazine and newspaper in the net is very low. The sites of social network, studying and playing games are preferred more by the students. Finally, the students' thought of their reading habits' being affected by the computer and internet is more than the students' in the village. And this made out the result that in the city centre the students have the more chance of achieving the internet and that they spend more time in front of the computer.