Üniversite öğrencilerinin algıladıkları stres ile psikolojik iyi olma arasındaki ilişkide sosyal problem çözmenin aracı ve düzenleyici rolünün incelenmesi
Social problem solving as a mediator and a moderator of percieved stres and psychological well-being in university students
  1. Tez No: 369345
  2. Yazar: ENGİN EŞİGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan stres, sosyal problem çözme, psikolojik iyi olma, Percieved stress, social problem solving, psychological well-being
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin algıladıkları stres düzeyleri ile psikolojik iyi olma düzeyleri arasındaki ilişkide sosyal problem çözme becerilerinin aracı veya düzenleyici rolünün incelenmesidir. Bu amaçla Algılanan Stres Ölçeği, Sosyal Problem Çözme Envanteri ve Psikolojik İyi Olma Ölçekleri 350?si kadın 164?ü erkek toplam 514 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda algılanan stres puanları ile sosyal problem çözme becerilerine ilişkin puanlar arasında negatif yönde anlamlı, algılanan stres ile psikolojik iyi olma puanları arasında yine negatif yönde anlamlı, sosyal problem çözme becerileri ve psikolojik iyi olma puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Sosyal problem çözmenin, algılanan stres ile psikolojik iyi olma arasındaki ilişki aracı bir etkiye sahip olup olmadığını sınamak için gerçekleştirilen Sobel Test sonucunda sosyal problem çözmenin, algılanan stres ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkide kısmi aracı değişken olduğu belirlenmiştir. Sosyal problem çözmenin, algılanan stres ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkide düzenleyici bir etkiye sahip olup olmadığını sınamak için gerçekleştirilen hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda sosyal problem çözmenin, algılanan stres ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkide düzenleyici bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Sonuçlar sosyal problem çözmenin, algılanan stres ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkide aracılık modelini savunan modeli desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this was to investigate the role of social problem solving as a moderator or a mediator of percieved stress and psychological well-being in university students. Percieved Stres Inventory, Social Problem Solving Inventory Revised and Scales of Psychological Well-Being were administered 514 (350 females, 164 males) college students. The results indicated that the percieved stres was negatively correlated with the social problem and the psychological well-being. The social problem solving was positively correlated with the psychological well-being. The results of Sobel test analyses showed that the social problem solving was partially mediating the effects of percieved stress on the psychological well-being. The results of the hierarchical regression analyses showed that the social problem solving was not moderating the effects of percieved stres on the psychological well-being. The results supported the mediatonal model of the social problem solving between the relation of percieved stres and the psychological well- being.